Gå til sidens hovedinnhold

- Og vi klager på været ...

Vår Staude sier det finnes langt viktigere ting enn det norske juleværet.

(Nettavisen): Den kjente TV2-profilen Vår Staude har på Facebook uttrykt dyp sympati for hundretusener av mennesker som nok en gang utsettes for blodig konflikt i det nye landet Sør-Sudan.

Sør-Sudan ble for to år siden løsrevet fra Sudan etter flere tiår med borgerkrig.

Men interne konflikter har nå ført Afrikas yngste land på randen av borgerkrig med flere hundre drepte og titusener på flukt.

Den folkekjære «God Morgen, Norge»-programlederen, Vår Staude, besøkte Sør-Sudan i fjor. Mens nordmenn flest har klaget på dårlig vær i julen, går tankene til Staude til sørsundaneserne som nå lider enormt. TV2-profilen postet nylig et rørende bilde fra besøket i Sør-Sudan på Facebook. Bildet viser en sterk preget Staude som omfavner en liten, sårbar baby.

«Snart ett år siden jeg dro til Sør-Sudan. Minnene strømmer på mens nyhetene forteller om nye kamper, 1000 drepte og 200.0000 på flukt i et land hvor så mange hadde det vondt fra før. Og vi klager på været ...» skriver hun på Facebook.

- Overdose av slanketips
Staude utdyper overfor Nettavisen.

- Hjertesukket om Sør-Sudan kom etter at jeg hadde pløyd meg gjennom aviser og nettaviser på årets første hverdag og fått overdose av slanketips, megasalg og katastrofevintervær ... Det føltes bare veldig smått og uviktig, skriver Vår Staude i en SMS til Nettavisen.

- Synd at røkla av norske medier, noen unntak er det jo, tror folk bare takler denne type light-nyheter. Det som skjer i Sør-Sudan er bare én av mange type hendelser som vi bør høre mer om, vi som sitter her, stappmette og trygge, på vår grønne gren .., skriver Staude.

- Jeg var «heldig»
Det var i forbindelse med Artistgallen på TV2 at Staude reiste til Sør-Sudan. Staude ledet Artistgallen på TV2 i april i fjor sammen med Guri Solberg og Freddy dos Santos. Målet var å skaffe nye faddere til Leger Uten Grenser.

- Jeg var «heldig» og fikk reise til Sør-Sudan med Leger Uten Grenser i fjor. Alle burde i grunn fått seg en sånn øyeåpner. Vi er så ufattelig heldige her, og vi skjønner det egentlig ikke fordi vi på sett og vis «skånes» for mye av det fæle. Jeg tror folk tåler mer. Jeg tror rett og slett vi hadde hatt godt av det, påpeker Staude.

Leger Uten Grenser sier at TV2s Artistgalla genererte rekordmange nye feltpartnere.

- Vi i Leger Uten Grenser ble overveldet over den store responsen fra TV2s Artistgalla i april i fjor. Vi fikk rekordmange nye feltpartnere, noe som gjør at vi kan fortsette å redde liv og lindre nød i noen av verdens verste kriser, sier innsamlingssjef Grete Lise Christiansen i Leger Uten Grenser i en uttalelse til Nettavisen.

- Takket være de sterke historiene fra blant annet Vår Staude ble Artistgallaen en suksess. Vi er svært glade for det engasjementet det norske tv-publikummet viste denne kvelden, fortsetter Christiansen.

1000 mennesker drept
Det var en drøy uke før jul at det brøt ut kamper i Sør-Sudans hovedstad Juba mellom ulike grupper av soldater. Den sittende presidenten Salva Kiir anklaget sin tidligere visepresident, Riek Machar, for et mislykket kuppforsøk.

Kampene spredte seg raskt til flere steder i landet og førte med seg kolossale menneskelige lidelser. Minst 1000 mennesker er drept og 200.000 er drevet på flukt siden uroen startet 15. desember.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forhandlinger
FNs Sør-Sudan-utsending, Hilde Frafjord Johnson, sier at 70.000 flyktninger befinner seg i FN-styrkenes baser.

Fredag møtes partene i konflikten i Etiopias hovedstad Addis Abeba i et forsøk på å få i stand en varig våpenhvile. Første nyttårsdag kom regjeringen med et tilbud om våpenhvile uten forhåndsbetingelser. Siden da har situasjonen vært relativt fredelig, men det er ennå uklart hva utfallet av forhandlingene i Addis Abeba vil bli.

Fakta om den siste utviklingen i Sør-Sudan
* 15. desember: Det bryter ut kamper mellom soldater i hovedstaden Juba.
* 16. desember: President Salva Kiir hevder det dreier seg om et kuppforsøk som hans avsatte visepresident Riek Machar står bak, noe Machar avviser.
* 17. desember: Opptil 500 mennesker meldes drept i kamper i hovedstaden Juba.
* 19. desember: Machar ber hæren avsette Kiir.
* 20. desember: Kiir går etter press fra FN med på samtaler med Machar.
* 27. desember: Kiir antyder at han er klar til å inngå en våpenhvile med Machar, som senere avviser tilbudet.
* 31. desember: Meglere opplyser at partene har godtatt å legge ned våpnene, men dette blir ikke bekreftet av partene selv.
* 1. januar: President Kiir innfører unntakstilstand i delstatene Unity og Jonglei.
* Partene har sendt delegasjoner til Etiopia for nye samtaler om en våpenhvile. Samtalene er ventet å starte opp fredag.

(Kilder: NTB, AFP) (©NTB)

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken