Gå til sidens hovedinnhold

- Oh gjess, tusen gakk!

Aldri har det vært så mange gjess på Oslofjorden som i år. Og de sluker alt - til og med potetløv. Se bilder her!

(iOslo.no) Det er ikke bare båtturistene som har kost seg i sola på Oslofjorden de siste dagene. Det har også gjessene gjort - til den store gullmedalje. Par med opp til ni unger svømmer mellom båtene på jakt etter godbiter - som deles villig ut. Pølsebrød, snacks og annen grillmat går ned på høykant.

- Det har nok aldri vært så mye gjess i Oslofjorden, som det er nå. Bestanden av hvitkinngås har økt voldsomt i Indre Oslofjord. Det er nå 239 hekkende par i fjorden, og det er en økning på 55 prosent på to år, sier ornitolog Morten Bergan i Norsk Ornitologisk forening, som har foretatt en telling av gjessene i Oslofjorden.

Mye hvitkinngås
Det er særlig rundt Bygdøy og Langøyene at hvitkinngåsa har øket i antall. Når det gjelder bestanden av grågåss mener Bergan den er stabil på rundt 70 par, mens canadagjess er blitt redusert til rundt 20 par - noe som er langt færre enn tidligere.

- For første gang i år har vi også punktert egg fra hvitkinngås, for å få ned bestanden. Bestanden av canadagjess er noe redusert gjennom jakt, men denne jakten bør også intensiveres, sier han.

Dessverre må all grillmaten gjessene gafler i seg ut igjen, og dét er ikke alltid noe hyggelig syn. På flere av øyene i Oslofjorden er møkk fra gjess blitt et stort problem.

Skiter på strendene
Målsettingen er å holde en levedyktig bestand av gjess i Oslofjorden - uten at det blir for plagsomt.

- Det er viktig å forsøke å unngå konflikter med badegjester på strendene. De kan beite ned mye vegetasjon. Spesielt på Langøyene har dette vært et problem. Da blir det også en del møkk etter gjessene, sier naturforvalter Frode Bye i Friluftsetaten i Oslo kommune.

Det har også vært spekulert i om gjessene fortrenger andre fuglearter på øyene.

- Det kan ha skjedd med stokkand og gravand. Samtidig har vi sett at bestanden av ærfugl, som også hekker på de samme

øyenene øker, så vi er ikke sikre på hva slags innvirkning gjessene har.

Har du tatt noen gode sommerbilder? Send dem til oss på e-post eller MMS til 1984. Start meldingen med IO.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka