Gå til sidens hovedinnhold

Økokrim følger pensjonsskandalen

Både Gro Harlem Brundtland og Kjell Magne Bondevik risikerer fengselsstraff selv om de handlet i god tro.

Økokrim har fulgt den siste tidens avsløringer om urettmessige pensjonsutbetalinger i millionklassen til tidligere stortingspolitikere. Nå sier økokrimsjefen at de selv velger om de skal etterforske politikerne for mulige straffbare handlinger uavhengig av om det kommer en anmeldelse.

- Vi leser selvsagt aviser, men vi pleier ikke å gå ut i media og si hva vi gjør eller tenker å gjøre i forhold til ulike sakskompleks, sier økokrimsjef Einar Høgetveit til Nettavisen, og legger til:

- Men, fortsatt er det veldig tidlig i saken.

Høgetveit sier politienheten også tidligere har gått inn og etterforsket saker uten at dette har blitt utløst av en anmeldelse.

Kan straffes
Til tross for at stortingspolitikernes egen pensjonslov, som de selv har vedtatt, ikke definerer straffesanksjoner for brudd på reglene, kan de stortingspolitikerne som har fått for mye pensjon uten selv å varsle straffes med fengsel.

- Beløp over 100.000 kroner kan utløse påstand om grovt bedrageri, men andre momenter teller med. Hvis man har mottatt penger og trodde man hadde rett til det, brukes paragrafen om grov uaktsomhet. Det er ganske vanlig at man i trygderettssaker diskuterer hva den tiltalte trodde om regelverket, sier strafferettsekspert og stipendiat ved Universitetet i Bergen, Ørnulf Øyen, til Dagsavisen.no.

(Saken fortsetter under bildet)

Den øvre strafferammen for brudd på denne paragrafen er to års fengsel.

Vil anmelde
Det er uansett stor sannsynlighet for at økokrim får saken i fanget selv om de ikke velger å gå inn i den selv. Lederen for partiet Rødt, Torstein Dahle, uttalte tidligere i uken at han kom til å anmelde dem som har tatt imot urettmessig mye pensjon dersom ingen andre gjør det.

- Vi må få litt mer klarhet i hva som er fakta, men det er helt klart at det er helt nødvendig å ha samme praksis for stortingsrepresentanter som for folk flest. Brudd på lover og regler må få de samme konsekvensene for politikerne, ja kanskje større fordi det jo er politikerne som stiller kravene, sier Dahle til Nettavisen.

I så tilfelle er han helt i tråd med flertallet av de 514 leserne som var med på Nettavisens spørrekonkurranse på fredag.

Der svarte 86 prosent at tilliten til stortingspolitikerne etter avsløringene om urettmessig utbetaling av millioner av kroner i stortingspensjoner var tynnslitt. Samtidig sa 91,1 prosent at de mente stortingspensjonister som har fått utbetalt flere hundre tusen kroner for mye i pensjon bør stilles for retten.

(Saken fortsetter under bildet)

Tirsdag skal stortingspresident Thorbjørn Jagland, visepresident Carl I. Hagen og resten av pensjonsstyret på Stortinget ha et ekstraordinært møte om hvordan de skal takle de urettmessige pensjonsutbetalingene.

Jagland selv mener det må en uavhengig gransking til for å gjenopprette tilliten i folket.

Kommentarer til denne saken