Gå til sidens hovedinnhold

Økokrim nær tiltale mot Yara-topp

Etter det Nettavisen erfarer er Økokrim i ferd med å utferdige tiltale mot Yaras tidligere toppsjef Thorleif Enger.

OSLO (Nettavisen): Onsdag fortalte Økokrim at gjødsel- og kjemiselskapet Yara har fått et forelegg for tre tilfeller av grov korrupsjon. Saken gjelder bruk av bestikkelser overfor høytstående offentlige tjenestemenn i Libya og India og i tillegg bestikkelser overfor en leverandør i Russland. Alt i alt er det snakk om avtaler om bestikkelser for cirka 12 millioner amerikanske dollar - vel 70 millioner kroner - fra perioden 2004 til 2009, ifølge Økokrim.

Klar med tiltale?
Etter det Nettavisen erfarer er Økokrim i ferd med å utferdige tiltale mot Yaras tidligere toppsjef Thorleif Enger, som ledet Yara fram til høsten 2008. Onsdag kveld vil Økokrim verken bekrefte eller avkrefte dette.

På spørsmål fra Nettavisen NA24 ville førstestatsadvokat Marianne Djupesland ikke svare på om Økokrim følger opp med tiltale mot enkeltpersoner i kjølvannet av saken.

- Er det eller blir det tatt ut tiltale mot for eksempel Yaras tidligere konsernsjef Thorleif Enger?

- Vi ønsker ikke nå å kommentere det personlige straffeansvaret, sier Djupesland og sier hun ikke vil svare på spørsmål om enkeltpersoner i Yara-saken.

Djupesland sier at Økokrim regner med å gå ut med mer informasjon om saken i løpet av denne uken.

Torsdag skriver Dagens Næringsliv (DN) at Enger er tiltalt for to tilfeller av grov korrupsjon. Også Aftenposten konstaterer at Enger er tiltalt.

- Dette er veldig tungt for meg
Til DN.no sier Thorleif Enger (70) sent onsdag kveld at han er kjent med tiltalen. Han avviser straffskyld.

- Dette er veldig tungt for meg, sier han til avisa.

Les også: - Det vil bli flere korrupsjonsskandaler

Nettavisen NA24 har forsøkt å få tak i Engers advokat Ellen Holager Andenæs - uten resultat.

Vedtar boten
Yara vedtar boten på 295 millioner kroner og erkjenner dermed straffskyld for bestikkelser.

I mai 2012 ble Thorleif Enger siktet for grov korrupsjon i forbindelse med etterforskningen av Yaras Libya-virksomhet. Enger ble pågrepet sammen med to andre Yara-direktører. Det var hensynet til fare for bevisforspillelse som gjorde at Økokrim valgte å pågripe de tre mennene samtidig.

Ingen av de tre er lenger ansatt i Yara. Enger sluttet i 2008. De to andre sluttet da korrupssjonsmistankene kom for dagen.

Yara startet 8. april 2011 en eksterngranskning av mulig korrupsjon, og samtidig ble Økokrim varslet om mulige straffbare forhold.

Mer enn 8000 ansatte
Yara er morselskap i et internasjonalt konsern med virksomhet innen hovedsakelig produksjon og salg av gjødsel og har mer enn 8.000 ansatte over hele verden. Selskapet har hovedkontor i Oslo og er notert på Oslo Børs.

I 2012 hadde Yara en årsomsetning på cirka 84 milliarder kroner og et årsresultat på over 10 milliarder kroner.

- Ekstremt alvorlig
- Dette er en ekstremt alvorlig sak for Yara. Vi har nulltoleranse for korrupsjon, sa konsernsjef Jørgen Ole Haslestad da han holdt pressekonferanse onsdag formiddag.

Den norske stat er største eier i selskapet, og næringsminister Monica Mæland ba onsdag om et møte med styret.

- Vil opptre ryddig
- Jeg er opptatt av å opptre ryddig som eier. Derfor forholder vi oss til styret i denne saken. I denne saken er det styret som har ansvaret for driften og daglig leder. De vurderingene styret har gjort i denne saken må styret redegjøre for, sier hun til Nettavisen NA24.

To av selskapets nåværende ansatte er under etterforskning. På spørsmål om Yara ved å vedta forelegget faller dem i ryggen, svarer statsråden slik:

- Styret må redegjøre for hvilke betraktninger de har gjort, det er derfor vi har ønsket et møte for å gjennomgå dette. Og de betraktninger de har gjort. Mitt inntrykk nå er at saken ikke er ferdig etterforsket, når det gjelder enkeltpersoner.

På spørsmål om hun som statsråd er redd for en ukultur blant store statseide norske selskaper, svarer Mæland:

- Jeg har ikke noen grunn til å spekulere i det. Vi har hatt noen store saker, som er alvorlige. De er alvorlige når det er snakk om kriminalitet og staten har nulltoleranse for korrupsjon.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken