- Flere privatøkonomer og bankfolk anbefaler nedbetaling av lån som en del av sparingen, og jeg tilhører dem, sier privatøkonom i SpareBank 1 SMN Endre Jo Reite til Nettavisen NA24.

Men han avslører en felle unge låntakere lett kan gå i.

Får ikke lånt opp igjen
- Nå som Finanstilsynet har strammet til på kravene for å få låne kan du bli sittende i en situasjon hvor du ikke får lånt opp igjen det du har innbetalt på gjelden, sier Jo Reite.

I SpareBank 1 SMN møter de kunder som grunnet nye krav til maksimalt 85 prosent belåning sliter med å finansiere nødvendig vedlikehold og oppussing uten forbrukslån.

Risiko å betale ned raskt
- Nedbetaling av gjeld er god sparing, men dersom lånet ditt er nær maksimalkravet på 85 prosent og du har begrenset med andre sparemidler kan det faktisk være risikabelt å betale ned gjelden raskt, sier privatøkonom Jo Reite.

Han forteller at når Finanstilsynet innførte kravet om maksimal belåningsgrad på 85 prosent av boligens verdi var det mange unge som opplevde at fleksibiliteten i økonomien over natten ble redusert betydelig.

- De som i årene før hadde fått låne hele kjøpesummen fikk ikke lenger låne opp igjen pengene de hadde nedbetalt lånene med, og kunne havne i klemma dersom de raskt fikk behov for penger til utbedring av huset eller andre formål, sier Jo Reite.

Som illustrasjonen under viser kunne Finanstilsynets nye egenkapitalkrav medført at alle avdrag i seks år ble umulig å låne opp igjen. Takket være prisvekst på boliger siden kravet ble innført er perioden på seks år redusert til tre år.

Risikerer åttedobling av renta
- En dramatisk konsekvens for noen boliglånskunder er at eneste alternativ til å låne opp igjen på boligen er langt dyrere forbrukslån der de risikerer åtte ganger høyere rente, sier Jo Reite.

Bufferkonto god løsning
Hans råd til unge boliglånskunder er at de prioriterer å spare en bufferkonto.

- Med en bufferkonto skaffer du deg handlingsrom i økonomien uten å putte all kapital i boligen. Unge bør prioritere å bygge seg opp en bufferkonto før ekstra nedbetalinger på lånet. Selv om det kan medføre et rentetap på noen tidels prosent så er en slik konto uvurderlig i situasjoner hvor du trenger penger, og hvor mulighetene til lån er begrenset. Når du har en slik buffer kan du øke nedbetalingen av lånet, sierJo Reite.

Jo Reite minner om at rådet ikke gjelder folk med høye lån, men som likevel har solid handlingsrom i økonomien.

- For disse gjelder rådet om å få betalt ned gjeld som en del av sparingen. For de eldste kundene bør man derimot se på om man ikke heller kan leve litt. Veldig mange eldre betaler fortsatt store avdrag selv om de har lave pensjonsinntekter, sier han.

Hold summen av sparing og avdrag konstant
Et annet råd er at summen av sparing og avdrag bør være den samme uavhengig av om du velger gjeldsnedbetaling eller andre spareformer.

- Jeg vil ikke anbefale at du lar deg friste til å redusere den samlede sparingen, eller til avdragsfrihet. Du taper mye på å skyve lånet foran deg, avslutter Jo Reite.

Mest lest på Nettavisen NA24: