(iOslo.no) Bryggerimesteren i Ringnes, Olaug Flakne (36), befinner seg i disse dager i San Diego, California for å delta i VM i øl, eller «The 2008 World Beer Cup». Sammen med Kjetil Jikiun fra Nøgne Ø er hun den første norske dommer noen gang i konkurransen.

- Totalt har jeg smakt meg igjennom ca. 60 ølprøver hver dag, 30 før og 30 etter lunsj. Her kan det ikke spyttes ut, fordi bitterstoff-sensorene sitter så langt bak på tunga. Så det er hardt arbeid! sier Flakne til iOslo.no på telefon fra USA.

De to smaksrundene varer i tre og en halv time hver, og sju dommere vurdere de ulike klassene.

Har du en drømmejobb? Fortell om den på tips@ioslo.no!

Forbud mot bakrus
Utrolig nok er det forbudt å komme i bakrus. Det er av respekt for de andre dommerne og bryggeriene som har sendt inn øl.

- Jeg lurte på om noen kom til å spytte ut øl under smakingen, men det er det ingen som gjør, forteller hun.

Dessuten er det forbudt for dommerne å bruke parfyme, luktende sjampo og andre hygieneprodukter som kan forstyrre de fine nesene i arbeid.

- Blir du ikke litt småsusen av å drikke så mye øl?

- Jeg blir veldig full i magen, men jeg føler meg ikke beruset, nei. Dommerne drikker vann og spiser kjeks underveis, samt at de spiser skikkelig frokost og lunsj, så vi unngår å bli fulle. Selv om ingen spytter ut, så drikker jeg ikke like mye av alle ølene. Noen småsmaker vi på, mens andre drikker vi opp hele glasset. Vi lukter og smaker i flere omganger, forteller hun.

Vanskelig å få ned mat
Flakne innrømmer likevel at det kan bli vanskelig å få ned middag og øl senere på kvelden på de sosiale arrangementene, etter å ha drukket hele dagen.

Totalt er 3000 forskjellige ølsorter med i VM-et. Vinnerne kan smykke seg med medaljer, og mange av dem dukker opp på øletikettene.

- Det er en del krangling for å finne vinnerne i de ulike klassene. Det har har vært en del harde diskusjoner, innrømmer Flakne.

Og hvis du tror det bare handler om å kåre det beste lyse og det beste mørke ølet, så er det litt mer komplisert enn som så. Det er nemlig 91 forskjellige klasser øl som konkurrerer.

91 ølklasser
- Jeg har dømt i klassene «South German-Style Hefewiessbier», «Herb and Spice Beer», «Baltic-Style Porter», «Münchener-Style Helles», «German-Style Bock/Maibock» og «German-Style Schwartzbier».

Alle testene er blindtester, så ingen av dommerne vet hva de smaker på.

- Vinnerne i de 91 klassene skal kåres på lørdag, forteller hun.

Det spørs om det holder å si «én øl, takk» i baren om kvelden...

Les flere saker fra iOslo.no.