Gå til sidens hovedinnhold

Oljefall på lagertall

Selv om oljelagrene minker faller oljeprisen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

På råvarebørsen i New York falt oljeprisen etter at USAs energimyndigheter slapp den ukentlige oljelagerrapporten samt at det kom spådommer om at landets økonomi er på vei mot en resesjon.

NA24 - din næringslivsavis

Denne viste at oljelagrene falt med 6,74 millioner fat i løpet av uken som endte 4. januar, noe som utgjør det største fallet siden uken som endte 14. desember i fjor. De siste åtte ukene har lagrene falt med 31,8 millioner fat.

Store bensinlagre
Minkende oljelagre er normalt ikke ensbetydende med svakere oljepris, men rapporten viser også at lagrene av bensin og destillater steg.

Bensinlagrene steg med 5,22 millioner fat til 213,1 millioner fat som er den største oppgangen siden desember 2006. I tillegg steg lagrene med destillater, som innbefatter diesel og fyringsolje, med 1,52 millioner fat til 128,7 millioner fat. Medvirkende til disse stigningene var raffineriene som har fått opp dampen med en kapasitetsutnyttelse på 91,2 prosent, som er det høyeste nivået siden august, ifølge Bloomberg.

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i februar, 95,64 dollar. Dette er en nedgang på 0,7 prosent, men prisene er fortsatt hele 72 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

- Fallet i oljelagrene er av mindre betydning. Produktoppbyggingen er viktigere og burde veie på markedet når vi går inn i fremtiden, sier Michael Lynch hos Strategic Energy & Economic Research, ifølge Bloomberg.

- USA er i resesjon
Goldman Sachs, av mange kalt det beste Meglerhuset på Wall Street, mener USA allerede er inne i en resesjon. De venter at USA-renten kommer til å kuttes til 2,5 prosent og at ledigheten vil øke til 6,5 prosent. Allerede i andre og tredje kvartal vil bruttonasjonalprodukt i USA falle med 1 prosent på årlig basis, mens veksten i 2008 sett under ett vil vise en oppgang på 0,8 prosent.

Det er langt under forventningene ellers i markedet og det ventes at en resesjon i økonomien også vil gå ut over etterspørselen etter olje hos verdens klart største konsument.

Reklame

Dette må til for å få den beste renten på boliglånet