Gå til sidens hovedinnhold

- Oljen forsvinner i havet

- Oljen fordamper og forsvinner i havet, sier StatoilHydro etter det nest største oljeutslippet på sokkelen.

Etter en rekognoseringstur over feltene Statfjord, Snorre, Gullfaks og Kvitebjørn lørdag, sier StatoilHydro at de 3850 kubikkmeterne med olje som lekket ut onsdag, er i ferd med å forsvinne.

- Det ser ut til at alt sammen forsvinner. Det er nå kuling og sjø i området. Været er med på å bryte ned oljen. Det både fordamper og forsvinner i massene, sier informasjonssjef Ørjan Heradstveit til Nettavisen lørdag.

- Det er tatt søylemålinger ved hjelp av Statens forurensingstilsyn, og det ser ikke ut til at biologien i havet har tatt skade av dette, sier han.

Forsøkte å ta opp olje
Fredag la beredskapsgruppene ut lenser i et forsøk på å ta opp oljen i områder hvor oljen så ut til å kunne klumpe seg. Det forsøket ble avsluttet etter noen timer.

- Det var ingenting å samle opp i lensene, så derfor var det ikke poeng å ha de ute, sier Heradstveit.

Fortsatt er det fartøyer i området som følger flakene. Kystverkets overvåkingsfly LN-SFT var også oppe lørdag formiddag for å inspisere området. I tillegg overvåkes området med satellitt.

Var ute
Det var fredag at været i området rundt Statfjord og Gullfaks feltet ble så bra at det gikk an å legge lenser på vannet i et forsøk på å hente opp oljen. Dette arbeidet er nå altså avsluttet.

De to oljevernsystemene er ennå i området, men lensene er tatt om bord igjen.

Undersøker årsak
Samtidig som man jobber med å begrense skadene fra det store oljeutslippet, jobber flere grupper med å finne årsaken til at oljeslangen røyk under lasting av olje ved Statfjord A onsdag morgen.

3850 kubikkmeter olje ble pumpet i sjøen da Navion Britannia skulle laste olje fra plattformen.

StatoilHydro har allerede avvist at slangen kan ha blitt kuttet i forbindelse med russernes øvelse i område tidligere denne uken. Grupper fra StatoilHydro, Staten forurensningstilsyn (SFT) og Petroleumstilsynet (Ptil) jobber nå med å finne årsaken.