Om ikke forholdet mellom USA og Iran var betent nok fra før, ble det neppe bedre da president Barack Obama godkjente nye, tøffe sanksjoner mot landet nyttårsaften.

Nå vil USA i tillegg ha EU-landene med på å nekte å importere olje fra Iran. Iran har svart med å advare mot blokkering av Hormuzstredet hvis det blir gjort alvor av truslene fra Vesten, noe som har fått USA til igjen å respondere med at det ikke vil bli tolerert.

Rundt en tredjedel av verdens olje passerer Hormuzstredet.

Sanksjonerer mot atomprogrammet
Sanksjonene fra Vesten er ment som straff for Irans mye omdiskuterte atomprogram. Og selv om flere europeiske regjeringer prinsipielt er enige om å forby iransk olje, vil en gjennomføring kunne gjøre den økonomiske situasjonen i Europa enda verre enn den allerede er.

Professor på Dundee University i Scotland, Paul Stevens, er en av skeptikerne til oljenekten.

- La oss tenke oss at EU er dumme nok til å bli med på disse sanksjonene sammen med USA. Det eneste som vil skje, er at 250.000 fat råolje ikke vil finne veien inn i EU, sier han til CNBC.

- Effekten vil være enorm
Og han fortsetter den knallharde kritikken mot forslaget, og tror for eksempel ikke at grekerne ønsker å hive seg med.

- Effekten dette vil ha på land som Italia og Hellas er enorm. Grekerne kommer ikke til å ville gå med på dette for en EU-sanksjons skyld, når Iran er det eneste landet som er villige til å tilby dem olje til gunstige vilkår. En nekt vil ødelegge den greske økonomien fullstendig, smeller det fra professor Stevens.

Torsdag ble det klart at Saudi-Arabia har sagt seg villig til å fylle eventuelle hull i oljetilførselen, hvis det skulle være nødvendig. Også flere asiatiske land flørter med tanken om å sanksjonere mot landet fra Midtøsten. Fredag kveld ble det imidlertid kjent at Kina ikke vil være med på boikotten av iransk olje. USAs allierte Sør-Korea og Japan avventer situasjonen, og er ifølge Hindustan Times ute etter å finne et kompromiss.

Støttes av Frankrike
USA får blant annet støtte fra Frankrike, som selv har kjempet for dette tiltaket lenge. Der er de tilsynelatende ikke redde for hva en oljenekt vil medføre.

- Andelen av iransk råolje kan lett gjøres opp for. Det er så marginalt at det kan justeres med forsyninger fra andre land som ikke produserer opp mot maks kapasitet, sa talskvinne for det franske petroleumstilsynet (UFIP), Yves-Marie Dalibard, til Reuters allerede i slutten av november i fjor.

Iran har også brukt Hormuzstredet som base for militærøvelser, noe som selvsagt heller ikke faller i god jord hos amerikanerne. En eventuell militær konflikt mellom Iran og Vesten vil også få enorme konsekvenser for økonomien, ikke bare i Europa, men over hele verden.

- Hvis spenningen mellom USA og Iran eskalerer, og hvis det blir militære konflikter, er det helt åpent. Velg deg ut hvilket som helst tall og doble det. Der har du oljeprisen så snart det første skuddet blir avfyrt, advarer Paul Stevens.