Gå til sidens hovedinnhold

Oljepris på 100 dollar

Aldri tidligere har oljen passert den magiske grensen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

På råvarebørsen i New York har den amerikanske WTI-oljen gått under hammeren for over 100 dollar fatet. Den rekordhøye oljeprisen reflekterer en industri som sliter med å gjøre nye store funn og har økende produksjonskostnader, samtidig som den økonomiske veksten til Kina har gjort etterspørselen større enn noensinne.

I 2007 steg oljeprisen med hele 57 prosent og flere ganger var det svarte gullet priset tett opp mot 100 dollar fatet uten at den nådde helt opp. Men allerede et par dager ut i januar har den magiske barrieren blitt brutt.

Les NA24-kommentaren om oljerekorden.

Kan true økonomien
Det har flere ganger vært spekulert i at tresifrede oljepriser kan bringe energikostnadene så høyt at det vil gå ut over den globale økonomiske veksten.

Siden årsskiftet har oljeprisen steget på flere faktorer. Det er ventet blant analytikerne at den ukentlige lagerrapporten som slippes torsdag ettermiddag viser at lagersituasjonen viser en nedgang for syvende uke på rad, og fall fra det laveste nivået på nesten tre år, viser en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News.

Lave oljelagre i USA bidro mye til at frontkontrakten på den amerikanske lettoljen WTI steg med 57 prosent i 2007. Det er et løft på rundt 35 dollar fatet. Det er den største oppgangen siden 2002, og mot slutten av november ble det satt ny topprekord på 99,29 dollar fatet. Geopolitisk uro i Midtøsten, rekordlav dollar og frykt for forsyningssituasjonen i oljemarkedet førte til rekordhøydene.

Kaldt vær og store snømengder i forbindelse med en vinterstorm i nordøstlige USA preger også oljemarkedet. Dette området står for 80 prosent av etterspørselen etter fyringsolje. Kontraktene på fyringsolje stiger markant i råvaremarkedet.

Militante angrep
Uroen i Nigeria preger også markedet. Militante opprører har angrepet flere politistasjoner, og det er også meldt om sivile dødsfall i forbindelse med oppskaleringen av opptøyer. Siden starten av 2006 har oljeproduksjonen i Nigeria falt mer enn 20 prosent.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen