Gå til sidens hovedinnhold

- Ølsalg til butikken stenger

- Reglene i dag er helt tåpelige, mener Frp-politiker.

Klokken 20 på hverdager, og klokken 18 på lørdager, stenger i dag ølsalget i matbutikkene. Dette vil Frp-politiker ha en slutt på.

- Jeg mener det er litt tåpelig at man skal trekke et teppe over ølen på et visst tidspunkt, og da kan man plutselig ikke selge. Det er jo ikke noen grunn til det, sier byrstyrekandidat i Oslo, Aina Stenersen, til Nettavisen.

Stenersen er også politisk rådgiver for Frps stortingsgruppe.

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

- En tragisk ordning
Hun mener det rett og slett er en tullete ordning, og vil i stedet at ølslaget skal følge butikkenes åpningstider.

Dersom Rimi har oppe til klokken 23, mener hun at de skal kunne selge øl til klokken 23.

- Kommer man et par minutter før ølsalget åpner på morgenen, må man stå og vente. Det er jo egentlig en helt tragisk ordning, sier hun.

I tillegg ønsker Frp-politikeren å legge ned Vinmonopolet, og la matbutikkene også få lov til å selge vin og sprit.

- Vi ønsker å ha det slik som i Danmark. Der kan man få kjøpt alkohol i butikker og kiosker, og det fungerer veldig bra, sier Stenersen, og fortsetter:

- Vinmonopolet er jo et monopol. Alkohol må bli tilgjengelig for folk i butikkene, og man må ha konkurranse i alkoholpolitikken også, sier hun.

LES OGSÅ: Vil avskaffe Taxfree-butikkene

- Prisene blir lavere
Frp-eren mener prisene på alkohol vil gå ned om butikkene får selge vin og sprit.

- Da vil man få lavere priser, fordi det er jo galskap hvor mye man nå betaler for alkoholen på Vinmonopolet. Det er jo veldig mye som går inn som bare avgifter, sier hun.

- Vil ikke forbruket gå opp om alkohol blir mer tilgjengelig?

- Jeg tror heller at man får et mer normalt forhold til alkohol, og mer kontinentale drikkevaner. I Europa er det jo mer vanlig at man koser seg med et glass vin enn man gjør i Norge, sier Stenersen.

Hun mener den restriktive alkoholpolitikken fører til at nordmenn «stressdrikker» og kjøper «for å ha det» blant annet i Sverige, i stedet for å normalisere bruken.

- Norge ligger så langt etter utviklingen fordi vi har en rødgrønn regjering, hevder Stenersen.

LES OGSÅ: Sommerværet øker ølsalget

- Må endre vanene
Hun sier hun godt forstår at folk drar til Sverige for å handle billigere alkohol, noe hun også selv gjør.

- Nå man ikke får tak i det i Norge, så reiser man bare til Sverige, og det fører jo til at milliarder av kroner bare går ut av landet. I tillegg er det jo slik at noen smugler ulovlig, påpeker hun.

- Men det vil jo ta lang tid å endre nordmennenes drikkevaner, det er jo ikke gjort over natten?

- Ja, men desto større grunn til å begynne nå. Man må rett og slett ta tak i det nå og begynne å endre vanene, mener Stenersen.

- Døgnåpen skjenking
Men ikke nok med det. Frps bystyrekandidat ønsker også å forlenge alkoholserveringen på utestedene - eller rettere sagt fjerne begrensningene helt.

- Vi vil ha døgnåpen skjenking i Oslo, sier Stensersen, og viser til den andre siden av kloden.

- I Australia har man døgnåpen skjenking, og det går kjempefint. I Sidney har de et innbyggertall som er tilsvarende hele Norges befolkning, og de jo har ingen konflikter, hevder hun.

- Hva er fordelene med døgnåpen skjenking?

- Jeg er jo Oslo-jente og er ofte ute på byen i helgene. Hvis jeg for eksempel går fra Tjuvholmen til Grünerløkka hvor jeg bor, så stenger alle utestedene samtidig. Da er det nesten som å gå i et 17. mai-tog av fulle mennesker. Alle fulle mennesker er samlet på de samme stedene, i taxikøene og i kebabsjappene, og da blir det mye knuffing og mye mer bråk, mener Stenersen.

LES OGSÅ: - Alkohol kan gi flere voldtekter

- 02 er ingen løsning
Hun mener man ville unngått mye bråk hvis utestedene fikk stenge når de selv ønsket.

- Hvis utestedene kunne bestemme når de skulle stenge, så kunne det være en jevn flyt når folk gikk hjem gjennom hele natten, sier hun.

Stenersen tror forslaget om å stenge utestedene klokken 02 i stedet for 03, ikke vil løse noen av problemene.

- Da får man akkurat de samme problemene klokken 02 som man har klokken 03, og i verste fall drikker folk enda mer fordi de vet de må tidlig hjem. Både tall fra Bergen og Stavanger viser at det ble mer vold når man skrenket inn skjenketidene, sier hun.

Hun sier at Oslo Frp nå ønsker å søke om en prøveordning slik at man kan ha skjenking døgnet rundt, for å se effekten av det.

Hva mener du? Bør ølsalget følge åpningstidene?

Kommentarer til denne saken