Det åpnet med et litt uheldig 2-2-resultat mot Israel, før hele Norge gikk av hengslene da England ble banket med 3-1 i U21-EM lørdag.

Med fire poeng etter to kamper ligger det norske landslaget svært godt an til avansement i mesterskapet og sultefôrede nordmenn har endelig fått noe å juble for igjen.

Og det er langt flere enn fotballfans med strikkepinner som følger U21-lagets kamper i Israel. På tribunen sitter også speidere fra rundt 40 storklubber fra hele Europa.

Bayern München, Manchester United, Barcelona, Juventus, Chelsea, Ajax, Arsenal, Valencia og Schalke 04 er noen av de mange klubbene som er representert.

Talentspeider i Rosenborg, Stig Torbjørnsen, er klar på at mesterskapet er et glimrende utstillingsvindu for svært mange av de norske talentene.

- Det er ekstremt viktig å vise seg fram der nede. I hvert fall hvis målet er et klubbytte, sier speideren til Nettavisen.

LES OGSÅ: Er U21-gutta bedre enn A-landslaget?

- Lite spilletid
Den norske troppen består av både hjemlige tippeligaspillere og flere utenlandsproffer. Torbjørnsen mener begge disse «gruppene» er tjent med gode prestasjoner.

- Mange av de som er på laget er i utenlandske klubber, men få av dem spiller fast. Derfor er det viktig for dem å vise seg fram. Enten kan de overbevise sin nåværende klubb om at det er verdt å satse videre på dem, eller så må de bli oppdaget av en annen klubb, som er villig til å gi dem den spilletiden de trenger, sier Rosenborgs talentspeider.

Utenlandsproffer som kan være aktuelle for et klubbytte i sommer er folk som Marcus Pedersen, Harmeet Singh, Thomas Rogne, Abdisalam Ibrahim, og Joshua King, for å nevne noen.

- Jeg føler alle som har spilt der nede så langt har vist seg fram fra en positiv side. Det er ekstra morsomt å se at spillere med så lite spilletid i klubblaget hevder seg på et slikt nivå.

- Noen spesielle du vil trekke fram?

- Det blir vanskelig. Jeg føler alle har vært gode. Jeg synes ikke det blir riktig å si «at han» har vært bedre «enn han». Jeg vil si at de har vært like gode, sier Torbjørnsen diplomatisk.

- Slett jobb
Talentspeideren er likevel sikker på at flere av de som til daglig spiller i Tippeligaen har blitt lagt merke til i Israel og at deltakelsen i mesterskapet kan gi dem muligheten utenlands.

- Ja, det tror jeg. Om speiderne ikke har fått med seg disse gutta, så er det slett arbeid. Flere av disse spillerne har bevist at de holder et høyt nivå, sier speideren.

Spillere som blir nevnt i samtalen med Torbjørnsen er Fredrik Semb Berge, Jo Inge Berget, Stefan Strandberg, Magnus Wolff Eikrem, og Stefan Johansen.

- De har vist klasse, et høyt nivå. Det vil overraske meg om ikke flere av disse guttene får konkrete tilbud i sommer. Det kun basert på de to første kampene i EM, sier Torbjørnsen.

Han mener det å møte store nasjoner, som England og Italia, gir speiderne bedre forutsetninger for å bedømme de norske spillerne.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Det er motstand alle kjenner til. Det er ikke så lett å måle hvor gode de er basert på det de presterer i Tippeligaen. Mange speidere er usikre på nivået der.

- Men når de klarer å slå England, men en rekke profilerte spillere, og så grundig, så beviser spillerne hvor gode de er. Israel-kampen var også fin. De rundspiller dem til tider.

Engelske speidere
Nå venter Torbjørnsen storinnrykk av talentspeidere til den siste gruppekampen mot Italia. Den spilles tirsdag.

- Nå har de gjort to gode kamper, og til den tredje kampen vil nok de fleste være på plass. Selv engelske speidere vil nok ha fått med seg dette nå, sier RBK-speideren.

- Så da blir det veldig viktig, med tanke på en overgang, og spille godt videre også, sier han.

Norge står så langt med fire poeng fra to kamper i EM og kan vinner gruppen med seier over Italia i siste kamp. De asurblå står med full pott, etter triumfer mot England og Israel.

England er allerede slått ut av mesterskapet, mens Israel står med ett poeng, og kan snike seg videre på Norges bekostning, om alt skulle gå feil i siste runde.