Gå til sidens hovedinnhold

Omfattende kjøttjuks på Ica

Flere Ica-butikker i Sverige ga gammelt kjøtt ny datomerking.

Et reportasjeteam fra SVT1s program «Uppdrag granskning» har avslørt omfattende kjøttjuks på flere Ica Maxi-butikker i Stockholm-området.

En ansatt på Ica forteller i programmet hvordan butikkene jukser med datomerkingen på kjøttet.

- Man river av plasten og lukter. Er det ok, forlenger man datoen med noen dager, ellers legger man det ned i en balje. En del av det marineres og selges på nytt, ellers så blander man det med nytt kjøtt og males til kjøttfarse. Det har jeg til og med gjort, forteller Daniel, som har jobbet på Ica, til «Uppdrag granskning».

Juks
Reportasjeteamet dokumenterte jukset ved å merke flere kjøttpakker med små lapper like før stengetid. De noterte seg vekten på kjøttet og fargen på klistrelappen for å forsikre seg om at det var samme pakke som lå i disken dagen etterpå.

Dagen etter kunne de se at de samme kjøttpakkene var lagt ut igjen, men nå med ny dato og etikett. Som i Norge, er dette strengt forbudt.

- Sjefene visste det
- Plasten rives av og etterpå blir kjøttet lagt i en merkemaskin der det blir pakket og merket om. Jeg vet ikke hvorfor jeg ble med på dette egentlig. På en måte blir man så jævlig indoktrinert. Man blir «Icafisert», sier Daniel.

En Ica-ansatt som ønsker å være anonym, sier i programmet at sjefene hans visste om den jukset.

Benekter anklagene
Når «Uppdrag granskning» konfronterer de fire butikksjefene med dokumentasjonen på kjøttjukset, benekter kun en av de at slikt juks har foregått.

- Det der kjenner jeg ikke til. Det er ikke min butikk. Deres opptak beviser ikke noe, sier butikksjef Jonas Berg i Södertälje.