Gå til sidens hovedinnhold

- Ønsker ikke fullskalakrig

Storbritannias utenriksminister er bekymret for en ny kald krig, mens Frankrike forbereder sanksjoner.

Storbritannias utenriksminister David Miliband avviser en fullskala krig mot Russland, men fordømmer på ny den russiske invasjonen av Georgia.

Samtidig sier Frankrike at det kan bli aktuelt med sanksjoner mot Russland.

Fullskala krig
På spørsmål om Nato vil gå til krig mot Russland, dersom stormakten igjen går til angrep mot et naboland eller alliert, svarte Miliband at det ikke er aktuelt.

- Vi ønsker ikke krig mot Russland. Det er ikke snakk om å starte en fullskala krig, sa Miliband torsdag, ifølge Reuters.

Alle Nato-land er forpliktet til å hjelpe dersom et eller flere av medlemslandene angripes. Georgia er ikke Nato-medlem, mens ønsker å bli det snarest og har også fått positive signaler på at landet vil tas opp i løpet av kort tid.

- Isolasjon
Konflikten mellom Russland og Georgia har derfor ført til et svært anstrengt forhold mellom den tidligere supermakten og forsvarsalliansen. Alle militære operasjoner og øvelser er for øyeblikket innstilt og all kontakt er fryst.

Den russiske presidenten har sagt han er forberedt på hva enn som måtte skje videre, også de verst tenkelige scenarioer, som et absolutt kutt i forholdet.

Les: Russland bryter med Nato

Les også: - Forberedt på null kontakt

Miliband sier det aldri var tvil om at det russiske militæret ville kunne knuse forsvaret til et land som Georgia, men sier det spørs hvorvidt Russland ønsker å betale prisen som følger.

- Spørsmålet er om Russland ønsker isolasjon, tapet av respekt og tillit som følge av en slik handling.

Vurderer sanksjoner
Torsdag sa den franske utenriksministeren Bernard Koucher at det kan bli aktuelt for EU å sanksjonere mot Russland.

- Sanksjoner og andre virkemidler vurderes. Men Frankrike vil helst ikke kutte forbindelsene til Russland. Dette kan og bør løses ved forhandlinger. Vi trenger tid, vi har ingen illusjoner om det, sa Koucher, melder Reuters.

EUs leder skal møtes mandag for å diskutere situasjonen i Georgia.

Kald krig
Onsdag ba Miliband i en tale om at forholdet til Russland måtte fornyes, og at den russiske presidenten Dmitrij Medvedev hadde et ansvar for å unngå en ny kald krig. Miliband sammenlignet den russiske invasjonen i Georgia med den i Praha våren 1968, og forlangte at Russland endrer kurs.

Den britiske ministeren sier det er rett å kalle den russiske invasjonen av Sør-Ossetia og deler av Georgia for en internasjonal krise, som truer den gryende stabiliteten i Øst-Europa etter Sovjetunionens fall tidlig på 90-tallet.

Søkte asiatisk støtte
Medvedev ba torsdag de asiatiske medlemslandene i Shanghai Samarbeidsorganisasjon (SCO) om støtte til operasjonene i Georgia, melder CNN.

Presidenten sa til gruppen, som inkluderer Kina, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan og Usbekistan, at støtte til Russland vil være viktige signaler til de som forsøker å rettferdiggjøre aggresjonen mot Sør-Ossetia.

Medvedevs henvendelse til de asiatiske landene ses som et forsøk på å rette opp balansen, etter at vestlige land og organisasjoner har økt presset mot Russland ettersom landet fremdeles står inne i Georgia og også har anerkjent uavhengigheten til de to utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia.

Les også: Medvedev anerkjenner Sør-Ossetia

SCO uttrykket torsdag da også bekymring for situasjonen, men det ble et nederlag for Medvedev.

- SCO er bekymret for den alvorlige situasjonen i forbindelse med krisen rundt Sør-Ossetia, og vi oppfordrer begge sider til å løse problemene fredelig, gjennom dialog, og å anstrenge seg for å legge forholdene til rette for samtaler, sier gruppen i en uttalelse.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken