Gå til sidens hovedinnhold

Ønsker ikke politisk 22. juli-markering

Lederen av Støttegruppa etter 22. juli er kritisk til AUF-lederens utspill.

OSLO (NTB): Flere har tatt til orde for en mer politisk markering av 22. juli i framtida, men forslaget får lunken støtte fra støttegruppa for terrorofrene. Partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet er skeptisk.

AUF-leder Eskil Pedersen gjorde det klart i Klassekampen mandag at vi må se 22. juli i en politisk kontekst ettersom 22. juli i aller høyeste grad var et politisk angrep på et politisk parti. Han ønsker at denne dagen blir en internasjonal dag for å ta avstand mot rasisme og høyreekstremisme.

Leder John Hestnes i Støttegruppa etter 22. juli i regjeringskvartalet er ifølge Dagsavisen negativ til AUF-lederens utspill.

- Nei, det har jeg ikke sansen for. 22. juli skal være en dag å minnes de 77 flotte menneskene som ble drept under de grusomme hendelsene. Vi skal tenke på dem som fortsatt sliter både fysisk og psykisk. Vi skal hedre dem som gjorde en god jobb i redningsaksjonen den dagen, sier Hestnes.

Stoltenberg taus
Han sier han har fått forsikringer fra KrF-leder Knut Arild Hareide om at markeringene vil fortsette selv om det skulle bli et regjeringsskifte i høst.

Statsminister Jens Stoltenberg vil ikke si for mye om hvordan markeringen av dagen bør være i framtida.

– Hvordan markeringen blir i framtida, er vanskelig å si. Det er opp til AUF og Støttegruppen 22. for juli, sier Stoltenberg til Dagsavisen.

For liten hendelse
Thorbjørn Jagland og Europarådet lanserte mandag ideen om å gjøre dagen til en kampanje mot hatytringer.

Flere norske eksperter advarer imidlertid mot dette, skriver Vårt Land.

- Å mobilisere internasjonalt mot ekstremisme som fenomen og utfordring er viktig. Jeg har sansen for forslaget. Realpolitisk er jeg imidlertid redd for at 22. juli i internasjonal og historisk målestokk er en for liten hendelse til at det vil bli oppfattet som naturlig å samle seg om den for det internasjonale samfunnet. Hva som oppfattes som ekstremisme, varierer også en del i ulike deler av verden, sier journalist og forfatter Kjetil Stormark til avisen.

Advarer
Aps partisekretær Raymond Johansen advarer venstresiden mot å ta eierskap over 22. juli gjennom å gjøre dagen til en politisk merkedag.

- Hele Norge ble preget av terrorhandlingene. Det er viktig at 22. juli blir en dag der alle kan gi uttrykk for sin medfølelse over det som skjedde, sier Johansen til Klassekampen.

Johansen ønsker ikke å politisere 22. juli-markeringene i framtida. Han mener det er viktig at 22. juli blir en tverrpolitisk forsoningsdag.

- Det som skjedde 22. juli, er en påminnelse om at kampen mot ekstremisme og fascisme må foregå hver dag, sier han. (©NTB)

Kommentarer til denne saken