Gå til sidens hovedinnhold

Opera-marmor blir gul

Ingen vet hvorfor den omstridte marmoren på operaen misfarges.

Den hvite marmoren på operabygget i Bjørvika er i ferd med å bli gul. Statsbygg oppdaget at den nylagte marmoren var i ferd med å misfarges allerede tidlig i sommer, skriver Aftenposten.

Årsaken til at den mye omtalte italienske marmoren gulnes er foreløpig ukjent.

- Vi vet ikke. Det kan være en reaksjon mellom stoffer i steinen, oksygen og fuktighet. Men det kan vi ikke vite med sikkerhet, vi må rett og slett undersøke det. SINTEF er allerede i gang med undersøkelser, og det samme er leverandøren, sier prosjektleder Erling E.S. Magnusson til avisen.

Han håper nå at det er mulig å stanse gulningen uten at platene må byttes eller slipes ned. Platene som misfarges befinner seg både innvendig og utvendig på milliardbygget.

LES MER OM OPERAEN: Norges dyreste bygg

Det ble en voldsom debatt da materialet til bygget skulle velges. Blant annet mente statsråd Åslaug Haga med støtte fra SINTEF at det burde brukes norsk granitt.

Arkitektfirmaet Snøhetta stod på sitt og enden på visa ble marmor fra Carrara i Italia. Prosjektlederen medgir at det er en viss fare ved å bruke denne marmoren, men sier de vil undersøke ansvarsforholdet. Om italienerne har holdt tilbake relevant informasjon, kan de bli holdt økonomisk ansvarlige.

Kommentarer til denne saken