Gå til sidens hovedinnhold

- Operaen vil smuldre bort

Geologiprofessor fyrer løs, men blir avvist av Statsbygg.

For to uker siden ble offentligheten kjent med «operaskandalen» - at den italienske marmoren ikke holder på sin flotte hvite farge.

Geologiprofessor Tom Andersen mener den eneste utveien er å skifte ut de misfargede marmorplatene, skriver Aftenposten.no.

- Misfargingen er umulig å snu. Og hva verre er, misfargingen på overflaten er bare et symptom på en indre degradering av steinen, sier han til avisen.

Andersens klare oppfordring til Statsbygg er at de må bytte ut steinen nå.

- Problemet kommer bare til å bli verre, prosessen vil akselerere, og til slutt vil steinen smuldre opp, sier Andersen - som regnes som en av landets fremste eksperter på området.

- Overdriver
Informasjonsansvarlig i operaen, Mette Nordhus i Statsbygg, sier til Nettavisen at det er helt uaktuelt å følge denne oppfordringen.

- Det er fullstendig overdrevet av professoren å påstå at operaen vil forvitre. I århundrer har bygg av samme marmor i Italia overlevd, sier Nordhus til Nettavisen.

Hun avventer rapporter fra ekspertene for å få svar på «fargeendringen»:

- Vi beklager dette og tar det alvorlig. Misfargingen inne er noe annet enn den gulningen som vi vet vil skje på utsiden. Vi må finne ut av det, sier hun.

- Eldes med verdighet
Nordhus forklarer at «operaen kommer til å eldes med verdighet».

Prosjektleder Erling E.S. Magnusson ved den nye operaen uttalte for et par uker siden at han håpet det var mulig å stanse gulningen uten at platene må byttes eller slipes ned.

De berørte platene er både på innsiden og utsiden av operaen.

Fagmann Oddvin Fosse i Norsk Steinforum, som har jobbet med stein i nærmere 40 år, er sikker på at gulfargen skyldes dårlig grunnarbeid:

- Ikke tørr nok

- Betongen var ikke tørr nok slik at den har trukket inn i marmoren. Det er årsaken til gulfargen, har Fosse tidliger uttalt til Nettavisen.

Han er soleklar på at granitt ville vært et bedre materialvalg.

Den nye operaen skal ifølge hjemmesidene åpne 12. april 2008.

- Ja, vi holder på denne åpningsdatoen, bekrefter Nordhus overfor Nettavisen.