BANGKOK (NA24/Nettavisen): Telenor trår til i 2011 - i Thailand. Den norske mobilgigantens heleide datterselskap Total Access Communication (dtac) skal bytte ut all teknologi på mer enn 10.000 basestasjoner over hele landet.

- Vi skal utføre det som etter alt å dømme er tidenes største teknologi- og infrastrukturswap i telekommunikasjonsbransjen globalt. Vi skal bytte alt i basestasjonene utenom betongen de står på, sier direktør i dtacs ingeniøravdeling Prathet Tankuranun til NA24.

Mellom én og to milliarder kroner
Den enorme oppgaven skal unnagjøres så fort som mulig og penger er tilsynelatende ingen begrensning.

På spørsmål om hvor mye gigantprosjektet koster blir det stille både fra Tankuranun og dtacs kommunikasjonsdirektør Wansit Jeremy Saiyawan.

- Det er børssensitiv informasjon, så tallene får vente til fjerdekvartalspresentasjonen i begynnelsen av februar, sier Saiyawan til NA24.

Ifølge Bangkok Post vil teknologibyttet koste dtac minst en milliard norske kroner i løpet av de neste to årene. Den andre store engelskspråklige avisen i Thailand The Nation melder at byttebudsjettet har en ramme oppad på ti millarder baht, eller omlag to milliarder norske kroner.

Telenor og Dtacs storsatsing er forst og fremst et skritt for å klargjøre 10.359 cellestasjoner til 3G.

Et salig rot
Dtac venter, i likhet med de to andre storaktørene, AIS (Singapore) og True Move (Thailand), på at myndighetene skal få slutt konsesjons- og lisenskaoset som har herjet i flere år. Bakteppet er en maktkamp mellom ulike thailandske telekomregulatorer om hvem som har retten til å dele ut lisesenser og konsesjoner.

Det ligger mye penger i utdelingen av konsesjoner, noe tidligere statsminister Thaksin Shinawatra visste å utnytte til egen fordel. Thaksin bygde seg opp en formue på nesten 100 milliarder baht hovedsaklig gjennom eierskapet i mobiloperatøren AIS.

Thailandske kommentatorer krever en slutt på regulatoriske og politiske kaoset og peker på det pinlige i at mindre utviklede naboland som Laos og Kambodsja for lengst har fått 3G på plass. Les mer her.

Uventet julepresang
Telenor og dtac fikk derfor en uventet førjulspresang av konsesjonsgiveren CAT Telecom. Etter åpenlys mediekritikk mot Cats ledelse for å ha favorisert thailandske True Move, snudde styret og ga dtac tillatelse til å utvide sitt ikke-kommersielle 3G-pilotprosjekt i Bangkok og sentrale provinser som Chonburi.

- I øyeblikket har vi kun tillatelse til å drifte 36 basestasjoner med 3G. Nå får vi utvide til 1220 stasjoner og vi er allerede i gang med oppgraderingen, sier Tankuranun.

Klar for 4G
- Mange land er i ferd med å få 4G-systemer på plass. Burde ikke dere og andre mobilselskaper i Thailand hoppe rett på 4G?

-Det kan du si. Vi må selvfølgelig forholde oss til landets konsesjonsmyndigheter, men i det teknologibyttet vi nå foretar legger vi også til rette for 4G. Når alt er på plass i løpet av 2012 vil vi kunne skru på full 4G ved knips av en finger dersom myndighetene gir oss lov, sier Tankuranun.

Stor vekst
Det thailandske mobilmarkedet er i sterk vekst og i likhet med vestlige land øker datatrafikken eksponensielt.

Dtac er Thailands nest største mobiloperatør etter AIS med sine 21 millioner mobilkunder. Antallet mobile internettkunder økte fra tre til fire millioner kunder i 2010 og datatrafikken økte fra 1,9 millioner gigabyte i 2009 til fire millioner gigabyte i 2010.

- 2010 var et av dtacs beste år noensinne og vi forventer ytterligere vekst og lønnsomhet i årene fremover, sier avtroppende administrerende direktør i dtac Tore Johnsen.