Gå til sidens hovedinnhold

Oppfordret til øksedrap på forfatter

På tre hittil ukjente videoopptak av mulla Krekar sier mullaen at han er villig til å drepe motstandere av islam. Han røper også kjennskap til terrornettverket al-Qaida.

TV 2-nyhetene viste tirsdag tre hittil ukjente opptak av mulla Krekar.

Oppfordrer til drap
Det første opptaket er fra Jihad-moskeen i Suleymaniya i Nord-Irak i 1993. Krekar var på denne tiden politisk flyktning i Norge samtidig som han reiste rundt i Nord-Irak for å rekruttere til sin fundamentalistiske hær.

På opptaket forteller Krekar forsamlingen hva som bør gjøres med en ikke navngitt forfatter som har krenket Islam:

«Det rasshølet av en forfatter. De bedritne diktene han har skrevet. Den respektløse personen fortjener døden. Det er ikke nødvendig med en fatwa mot den som gjør fiendtlige handlinger mot islam. Det trengs ingen fatwa mot den som er imot islam. Enhver muslim som får sjansen, kan kutte hodet hans av med øks. Eller sette en kule i hodet på ham. Man trenger ikke tenke på om politi og etterretning er for eller imot. Får jeg sjansen så dreper jeg ham.»

Kjennskap til al-Qaida
Mulla Krekar hevder at han ikke har samarbeidet med terrornettverket al-Qaida. Men i det andre videoopptaket, fra 1999, gir Krekar inntrykk av å vite mye om al-Qaidas virksomhet i Afghanistan.

Og da organisasjonen Ansar al Islam ble stiftet 10. desember 2001, sa nyvalgt leder mulla Krekar blant annet dette:

«Samfunnet må gjøre hellig krig til et mål. Alle må forberede seg på å bli hellige krigere.»

Her kan du lese alt mulla Krekar sier på de tre opptakene som ble vist på TV 2-nyhetene.

Fire uker
Mulla Krekar ble tirsdag varetektsfengslet i fire uker. Lagmannsretten mener det er grunn til å tro at mulla Krekar fremdeles er leder i Ansar al-Islam, og at han har medvirket til terrorvirksomhet mot sivile mål.

I kjennelsen viser blant annet retten til opprettelsen av Ansar al Islam, som TV 2 viser opptak fra.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping