Luftfartstilsynet opphever alle restriksjoner for flytrafikken i Norge.

Les den nye forskriften her.

Eyjafjallajökull har minsket utslippet med 90 prosent og europeiske luftfartsmyndigheter har lettet på flyrestriksjonene. Likevel fortsetter asken å påvirke norsk luftrom. Askeskyen som stenger store deler av Vestlandet torsdag, vil bevege seg østover og ligge over Gardermoen fredag morgen.

Se siste prognoser fram til 03.00 fredag morgen nederst i denne saken.
Her kan du lese torsdagens restriksjoner fra Luftfartstilsynet (ekstern lenke pdf)

Selv om askeskyen driver mot Østlandet, betyr ikke det at Avinor bestemmer seg for å stenge Gardermoen. Tirsdag lettet også europeiske luftfartsmyndigheter på restriksjonene for flygning under vulkanske forhold.

Les: Nå er det lov å fly i asken

Mer stengt på Vestlandet
Men på Vestlandet mener Luftfartstilsynet at askeskyen er farlig tett. Torsdag morgen utvidet luftfartsmyndighetene det stengte området på Vestlandet til å gjelde luftrommet mellom Sola og Vigra, inkludert Nordsjøen. Denne gjelder fram til klokken 15.00 torsdag. Det betyr at «forbudssonen» er utvidet nordover i forhold til onsdag kveld.

Det går heller ikke offshoretrafikk til de norske oljeinstallasjonene i øyeblikket. Flyging for politi, ambulanse, forsvaret og redningstjeneste er unntatt fra flygeforbudet.

Les: Luftrommet stengt på Vestlandet

Nedenfor er Vigra og Sola avmerket. Luftrommet mellom de to flyplassene er stengt fram til klokken 15 torsdag.

HTML EMBED

View Sola til Vigra in a larger map

Dette fører til at det ikke går passasjertrafikk fra følgende flyplasser:

  • Sola
  • Karmøy
  • Flesland
  • Stord
  • Florø
  • Førde
  • Ørsta-Volda
  • Vigra

Askeskyen blir i Norge
Askeskyen som igjen har kommet over Norge, ser ikke ut til å forsvinne med det første. De siste prognosene fra Met Office i London viser at denne skyen vil bevege seg nordover gjennom Norge fram til 02.00 fredag morgen.

Som vanlig blir flypassasjerer bedt om å søke informasjon hos flyselskaper og reisebyråer.

Ifølge Avinor er det meldt om 160 innstilte avganger fra norske flyplasser mellom klokken 07.00 og 11.00 torsdag.

Her kan du holde oversikten over hvilke fly som er innstilt.

Det meste flyr
SAS opplyser at de planlegger å fly bortimot et fullt trafikkprogram i forhold til en vanlig dag i en norske delen av virksomheten torsdag 22. april.

- Dessverre er flyplasser på vestlandet fra Stavager i sør stengt torsdag formiddag, og fører til kanselleringer til og fra byene det gjelder.

- For SAS som helhet regner vi med å gjennomføre rundt 75 prosent av den opprinnelig planlagte programmet for torsdag. Alle hovedflyplassene i Skandinavia vil være åpne, og det samme vil gjelde for nesten alle hovedflyplasser i Europa. Vi regner med å være tilbake i full trafikk i alle deler av SAS fredag 23. april, opplyser selskapet.

Se hvilke SAS-fly som går her.

Norwegian opplyser at også de blir rammet torsdag fordi Bergen, Stavanger, Haugesund, Ålesund og Umeå er foreløpig stengt til kl 14:00 torsdag.

Her finner du ruteprogrammet til Norwegian torsdag - Innenriks og internasjonalt Norge, Sverige og Danmark

Siden det kraftige utbruddet startet på Eyjafjallajökull på Island, har mengden utslipp gått ned med 90 prosent. Geologene på Island opplyste tidligere at vulkanen slapp ut 750 tonn masse i sekundet.

Les: Spyr ut 750 tonn i sekundet

Når er utslippet nede i 75 tonn, melder hjemmesiden til geologene som overvåker vulkanen.

Nedenfor kan du se siste prognose fra Met Office. Tiden øverst i venstre hjørne er GMT. Norge er GMT + 2 time.

HTML EMBED