Gå til sidens hovedinnhold

Oppretter granskningskommisjon

REGJERINGS-KVARTALET (TV 2 Nettavisen): Statsminister Kjell Magne Bondevik kommer Ap-leder Jens Stoltenberg i møte og oppretter en uavhengig granskningskommisjon som skal gå gjennom regjeringens håndtering av katastrofen.

Stoltenberg tok til orde for en uavhengig gransking i TV 2 Nettavisen mandag formiddag. På et møte med de parlamentariske lederne i ettermiddag foreslo Bondevik at regjeringen oppnevner en egen granskingskommisjon i samarbeid med partiene på Stortinget, som skal gå gjennom beredskapssystemene og varslingen.

- Vi ga uttrykk for at det er viktig med en uavhengig gjennomgang fordi det er åpenbart at ting kan gjøres bedre, sier Stoltenberg til TV 2 Nettavisen etter møtet på statsministerens kontor.

Ap-lederen mener det store spriket mellom UDs savnet-lister og listen til Kripos understreker behovet for en uavhengig gransking.

Granskningen vil danne grunnlaget for en stortingsmelding om arbeidet fra norsk side med flomkatastrofen. Statsminister Kjell Magne Bondevik avviser at granskningen kommer som resultat av kritikken som er reist mot Utenriksdepartementet om rotet med listene over savnede.

- Den kommer ikke som som følge av de siste dagenes kritikk, men på grunn av katastrofens omfang, sier han til TV 2 Nettavisen.

På en pressekonferanse etter møtet avviste Bondevik at det høye antall savnede som først ble presentert etter flomkatastrofen skyldtes kaos i registreringen.

Politikerne samlet
Både Bondevik og opposisjonen er nå svært opptatt av at politikerne står samlet overfor krisen.

- Det er en enestående politisk enighet og samhold i en krisesituasjon, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Han legger ikke skjul på at han er svært fornøyd med at politikerne er tilbakeholdne med kritikk, og ikke gjør noe forsøk på å slå politisk mynt på katastrofen.

- Vi kjenner en varm støtte fra hele det politiske Norge i en vanskelig situasjon, sier statsministeren.

Stoltenberg sier han ikke vil bidra il noen partipolitisk strid som kan ta fokuset vekk fra hjelpearbeidet.

- Vi må komme tilbake til de åpenbare manglene som er. Det er ikke tid for det nå.

Samtidig forventer Ap-lederen at regjeringen nå er ydmyk.

- Det rådet jeg har å gi er at de må erkjenne at ting kunne vært gjort bedre, og at de er åpne på at de vil lære av katastrofen, sier Stoltenberg.

Ingen selvkritikk
Bondevik tar ikke selvkritikk på at han personlig advarte mot at over tusen nordmenn kunne ha omkommet som følge av flodbølgen.

- Vi er selvsagt glade for hver gang tallene går nedover, sier han.

Selv om opposisjonen ikke fremmer direkte kritikk, peker både Ap, SV og Frp på at det er behov for å gjøre noe med utenrikstjenesten.

- Spørsmålet er om utenrikstjenesten er organisert i forhold til den nye tid, der mange tusen nordmenn befinner seg på den andre siden av jordkloden og kan rammes av naturkatastrofer og terroraksjoner, sier Ap-leder Jens Stoltenberg.

Egen adresse for kritikk
SV-leder Kristin Halvorsen foreslo på møtet i ettermiddag at regjeringen oppretter en egen adresse folk kan henvende seg til for å fremme kritikk.

- Det tror jeg ble godt tatt i mot. Det er opplagt at det er ting som kan kritiseres i ettertid, selv om alle har gjort så godt de har kunnet. Da må man vise at man er åpen for å ta i mot kritikken, sier Halvorsen.

En milliard
På møtet i ettermiddag foreslo Bondevik også å bevilge en milliard friske kroner til akuttnødhjelp til katastrofeområdet i Sørøst-Asia.

- Det har Norge råd til. Det er det enighet om, sier Bondevik.

Det kan bli aktuelt å bevilge ytterligere penger til gjenoppbyggingen i de hardest rammede områdene.

På en pressekonferanse mandag ettermiddagforsvarte Bondevik UDs håndtering av saken.

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken