Gå til sidens hovedinnhold

Opprettholder dødsdom mot sykepleiere

Bulgarske sykepleiere fikk dødsdommene i libysk høyesterett. Men siste ord er ikke sagt.

Høyesterett i Libya opprettholder dødsdommene mot fem bulgarske sykepleiere og en palestinsk lege som er dømt for å ha smittet libyske barn med hiv, melder Reuters.

- Domstolen avviser ankene og opprettholder dødsstraffen, sa dommer Fathi Dhan i en høring som tok til sammen fem minutter. Helsearbeiderne var ikke til stede i retten.

Hele 426 barn ble på 1990-tallet smittet av hiv på Al-Fateh-sykehuset i Libyas nest største by Benghazi. Helsearbeiderne er dømt for å ha smittet barna med vilje, og har sittet åtte år i fengsel mens saken har gått i rettssystemet. Alle hevder at de er uskyldige.

Ikke siste ord
Men dommen er ikke siste ord i saken. Høyesterettsrådet under ledelse av den libyske justisministeren kan omgjøre straffen.

Det har også vært snakk om en avtale om økonomisk kompensasjon til barnas familier, som hele tiden har krevd dødsstraff for helsearbeiderne. En slik avtale kan være en mulighet for Libya til å slippe helsearbeiderne fri uten å samtidig undergrave sitt eget rettssystem. Saken er en torn i øyet på Libyas leder Muammar Gaddafi, som ønsker å styrke båndene til Vesten.

Under rettssaken har en lege ved sykehuset bekreftet at HIV-epidemien blant barna startet før de bulgarske sykepleierne begynte å jobbe ved Al-Fateh-sykehuset. Dårlige rutiner og kritikkverdig hygiene har fått skylda for epidemien av andre ikke-libyske helsearbeidere.

- Torturert
Sykepleierne Snezhana Dimitrova, Valia Cherveniashka, Nasya Nenova, Christiana Valcheva, Valentina Siropoulo og legen Ashraf Al-Hajouj har sittet i libysk fengsel siden 1999. Flere av dem hevder at de har vært utsatt for tortur. Nasya Nenova skal ha prøvd å ta sitt eget liv i fengslet etter å ha vært utsatt for elektrosjokk for å få henne til å tilstå.

Christiana Valcheva (48) er beskyldt for å være hjernen bak det libyske myndigheter anser som et komplott for å smitte barn med HIV. Hun jobbet aldri selv på Al-Fateh-sykehuset, men oppholdt seg i Benghazi i 1998 samtidig som de andre sykepleierne.

Ifølge aktoratet ble det funnet poser med blod hjemme hos Valcheva, som bodde i Libya sammen med sin ektemann.

- Jeg tar Gud som vitne på at jeg er uskyldig, sa Valcheva under den forrige rettssaken.

I juni fikk Ashraf Al-Hajouj innvilget bulgarsk statsborgerskap, noe som kan hjelpe ham fri sammen med sykepleierne dersom EU og Libya inngår en avtale om kompensasjon til familiene til de HIV-rammede barna. Al-Hajouj har bodd i Libya store deler av livet, og har tatt hele legeutdanningen i landet. Han hevder at anklagene er fabrikerte, og at det er utenkelig at han skulle ha skadet libyske barn.