Gå til sidens hovedinnhold

Opprørt etter brann-kritikk

Påstander om slurv med brannsikkerheten ved Sveio omsorgssenter opprører de ansatte i kommunen.

Det er Norsk brannvernforening som hevder det har blitt slurvet med brannsikkerheten ved omsorgssenteret der to beboere omkom i en dødsbrann for to uker siden.

Norsk Brannvernforening har gjennomgått tilsynsrapportene fra Sveio Brannvesen i årene fra 2004 til 2006. I disse tilsynsrapportene er det listet opp flere mangler og avvik.

- Ingen dokumentasjon
- Det mest alvorlige er at den branntekniske dokumentasjonen ikke var på plass på bygget. Vi ser også at egenkontrollen på brannvarslingsanlegget og slukkingsutstyret heller ikke var i orden. Vi ser også at det har vært problemer med rømningsveiene som ikke har vært godt nok tilgjengelige, sier administrerende direktør i Norsk Brannvernforening Dafinn Kalheim, til TV 2 Nyhetene.

Norsk Brannvernforening har i lengre tid satt fokus på manglende fokus på brannsikkerhet i institusjoner. Foreningen hevder at tilsynsrapportene viser unnfallenhet både i det lokale brannvesenet og hos kommunen som eier.

- Etter vår oppfatning har brannvesenet vært alt for passiv i rollen som tilsynsmyndighet. I stedet for å påpeke feil og mangler overfor eier år etter år, burde brannvesenet benytte seg av tilgjengelige sanksjonsmidler for å få på plass et tilfredsstillende brannvern ved institusjonen, sier Kalheim.

Kalheim presiserer at de uttaler seg om tilsynsrapportene, og at foreningen ikke kjenner til om avvikene kan settes i sammenheng med brannen 9. juni i år.

Forstår ikke
Kritikken av brannsikkerheten ved Sveio omsorgssenter blir også publisert i siste nummer av foreningens fagtidsskrift Brann & Sikkerhet. Både det lokale brannvesenet og Sveio kommune stiller seg uforstående til beskyldningene. Ingen av dem skal ha blitt kontaktet om saken.

- De bruker en uheldig setting for å sette fokus på et viktig tema. For de som har mistet sine gjør dette vondt. Jeg hadde satt pris på om de hadde snakket med oss før de gikk ut med denne usaklige kritikken, sier leder ved Sveio omsorgssenter Arnhild Grostøl til TV 2 Nyhetene.

TV 2 Nyhetene har gjennomgått tilsynsrapportene og tilbakemeldingene fra kommunen. De viser at det er satt opp tiltaksplaner etter hvert tilsyn. Siste tiltaksplan fra desember 2006 inneholder flere punkter merket som strakstiltak, og skal ifølge Sveio omsorgssenter ha blitt utbedret umiddelbart. Tiltaksplanen var godkjent av Sveio brannvesen i januar i år.

«Bakholdsangrep»
- Det at det blir satt søkelys på dette er jo aktuelt i høyeste grad, men det søkelyset har jo vi også. Vi har gjennomgått våre rutiner og vi ser at de er etter oppskriftene, selv om det selvfølgelig kan være ting vi også må forberede oss på, sier ordfører i Sveio kommune, Jorunn Skåden (Ap) til TV 2 Nyhetene.

Brannsjef i Sveio Kommune Bjarne Hetlesæter sier til TV 2 Nyhetene at han opplever uttalelsene fra Norsk Brannvernforening som et «bakholdsangrep».

- Dette samsvarer veldig dårlig med min oppfatning av virkeligheten. Før de uttalte seg burde de kanskje ha vært her og sett på forholdene og kanskje også ha snakket med oss, sier Hetlesæter.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis