Mandag ble det kjent at Sverige ble rammet av det første dødsfallet forårsaket av svineinfluensaen. En 37 år gammel mann døde av influensaen i sitt hjem i Uppsala fredag kveld.

37-åringen skal ha kontaktet helsevesenet, men det er uklart hvilke råd mannen fikk, og hvorfor han ikke ble innlagt på sykehus.

- Dette vil skje i Norge
- Det kommer til å skje i Norge også, at folk dør av svineinfluensa. Men vi ønsker å redusere det mest mulig. Etter det jeg har forstått var dette en mann med mange risikofaktorer, uten at de vil si konkret hva det var. Vi har gitt noen råd om når influensasyke bør oppsøke lege, og det gjelder da særlig risikogruppene. De skal ha veldig lav terskel for å kontakte lege eller legevakt. Vi anbefaler at alle disse får tilbud om medisiner og behandling. Det gjelder de klassiske risikogruppene og gravide i tillegg, og personer med alvorlig overvekt. Da snakker vi om en kroppsmasseindeks på over 40, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Bjørn Iversen, til Nettavisen.

- Da skal de ringe fastlegen og gjøre avtale om behandling og undersøkelse, sier Iversen.

Du kan lese mer om risikogrupper på nettsidene til Folkehelseinstituttet.
Les mer om risikogrupper på Pandemi.no.

Symptomer på forverring
- Men så har vi listet opp symptomer på forverring og da bør alle kontakte lege. Dette gjelder klassiske ting. Da snakker vi om type brystsmerter – at du ikke får puste; Hvis du begynner å bli blå eller lilla på leppene, som er tegn på at hjerte- og lungefunksjonene fungerer dårlig; Hvis du er dehydrert; Kaster opp mye; Har kramper; Forvirring – hvis noen har feberfantasier og virker mer rotete enn normalt. Da bør man ringe fastlegen eller legevakten umiddelbart, sier Iversen.

Bør vaksinere seg
Iversen understreker at det finnes nok medisiner i Norge til å behandle alle syke. I tillegg vil en vaksine være på plass i midten av oktober.

- Det er veldig viktig for risikogruppen å vaksinere seg. Vi kan ikke på forhånd si hvem som greier seg, så da er det en billig forsikring å vaksinere seg, sier Iversen.

- Men man får inntrykk av at influensasyke bare skal holde seg hjemme og at influensaen ikke er så veldig farlig?

- Det er litt dobbeltbudskap. Denne nye influensaen kommer til å være grei for de aller fleste, men så er det noen som blir alvorlig syke og dør. De aller fleste som dør har én eller flere risikofaktorer, sier han.

Verdens helseorganisasjon har anslått at en tredel av verdensbefolkning vil bli rammet av svineinfluensaen.