Gå til sidens hovedinnhold

Opptur for QPR

Det blir opptur for QPR med Park Ji-sung, Djibril Cisse, Junior Hoilett og Fabio på laget.

Denne artikkelen er en del av Nettavisens og Sportspill.nos tips for årets Premier League.

Hovedsak: Vi tipper Premier League 2012/2013

Fakta:

Queens Park Rangers Football Club

Loftus Road (18 360)

QPR ble startet i 1882, og ble en profesjonell fotballklubb i 1889. Klubben kom på andreplass i førstedivisjon (senere Premier League) i sesongen 1975-76. De har vunnet ligacupen én gang (1966-67) og har tapt én FA-cupfinale (81-82). Klubbens mest kjente spiller gjennom tidene er nok Les Ferdinand. Etter at klubben var på randen av konkurs i 2007, ble den kjøpt opp av multi-millionærene Bernie Ecclestone og Flavio Briatore. Senere kom også familien til milliardæren Lakshmi Mittal inn på eiersiden. I august i fjor ble Tony Fernandes fra Malaysia hovedeier i klubben.

Plassering i fjor: 17.plass (vårt tips: 18.plass)

Hjemmeside:http://www.qpr.co.uk/

Supporterklubb i Norge:http://www.qpr.no/

Overganger:

Inn: Junior Hoilett (Blackburn), Park Ji-sung (Manchester United), Samba Diakite (Nancy), Robert Green (West Ham), Ryan Nelsen (Tottenham), Andrew Johnson (Fulham), Fabio (Manchester United, lån)

Ut: Heidar Helguson (Cardiff), Paddy Kenny (Leeds), Peter Ramage, Danny Gabbidon, Danny Shittu, Fitz Hall, Gary Borrowdale, Lee Cock, Rowan Vine, Patrick Agyemang, Akos Buzsaky

Vurdering:

Keeper

Robert Green er hentet inn som ny førsteskanse for QPR. Den tidligere Norwich- og West Ham-spilleren med 12 landskamper skal overta for Paddy Kenny, som har gått til Leeds. Tsjekkeren Radek Cerny (38 år) er reserve. QPR har også iren Brian Murphy på laget (som opprinnelig var Manchester City-ungutt).

Green har som oftest fått store overskrifter på grunn av tabber (slik som under), men han er også en god målvakt. Kanskje ikke blant de aller beste i Premier league, men akkurat på denne plassen har nok QPR styrket seg. Det var bare de lagene som rykket ned (Bolton, Blackburn og Wolves) som slapp inn like mange mål som QPR i fjor, noe som selvfølgelig ikke bare er målvaktens feil.

HTML EMBED

Forsvar

Det forsvaret QPR hadde da klubben rykket opp, var det gjerrigste i Championship, men som vi nevnte over ble det en del flere baklengs da klubben spilte i Premier League forrige sesong.

Manager Mark Hughes har styrket lagdelen her også. Fabio er hentet inn på lån fra Manchester United og Ryan Nelsen er signert etter at han ble frigitt av Tottenham. 34-åringen har i hvert fall god erfaring, selv om han totalt kun spilte seks Premier League-kamper i fjor (for Blackburn og Tottenham). Fabio fikk bare fem kamper for United i fjor, men brasilianeren (tvillingen til Rafael) er regnet som et stort talent og vil nok være viktigere for Hughes og QPR enn han var for United forrige sesong.

Er du nettspiller? Klikk her for å bli det

Ellers i forsvaret har QPR Clint Hill. Den tidligere Stoke-, Palace-, Oldham- og Tranmere-spilleren (han er født i Liverpool) spilte 22 kamper i fjor, og 33-åringen begynner i hvert fall å få en god del erfaring, selv om han ikke er blant de mest profilerte forsvarsspillerne i England. Like gammel er høyreback/venstreback Luke Young (33 år). Han kom til QPR fra Aston Villa den 27.august i fjor. Young spilte 23 seriekamper for QPR i fjor.

Den mest profilerte spilleren den siste tiden i forsvaret til QPR er nok Anton Ferdinand, men dessverre ikke på grunn av selve fotballen. Rasismesaken mot John Terry har tatt mye fokus denne sommeren, men lillebroren til Rio har vist seg som en god midtstopper også for QPR (han kom 31.august i fjor og fikk 31 kamper).

Midstopper er også Nedum Onuoha, som spilte sine ungdomsår for Manchester City. Han kom til QPR i januarvinduet og fikk 16 kamper for klubben. Den tidligere U21-spilleren for England (21 kamper) spilte også for Hughes på lån i Sunderland. Det er ingen tvil om at karrieren til Onuoha stoppet litt opp i City, men han begynte på en ny start i januar.

Den tidligere Arsenal-unggutten Armand Traore kom til QPR den 30.august i fjor og fikk 19 seriekamper i sin første sesong for klubben. 22-åringen, som ble født i Paris (og hentet av Arsenal da han var 16 fra Monaco) spiller nå for Senegal (4 landskamper). Den siste kampen til Traore for Arsenal var i lagets tap mot United den 28.august i fjor (2-8).

Matthew Connolly er også i stallen til QPR, han var på lån hos Reading fra januar i år.

I løpet av fjorårssesongen ble nesten hele forsvaret til QPR byttet ut, noe som kanskje var grunnen til såpass mange baklengs. Sammenligner man stallen tidlig i august i fjor med den nåværende, er det ikke mange av de samme navnene som dukker opp. Fabio er et spennende lån, men selv uten han har QPR et mye mer solid forsvar nå enn de hadde i fjor. Det at man i tillegg har fått tid til å spille sammen vil være viktig og bra for laget.

Midtbane

Samba Diakite har kommet på full overgang etter lånet fra januar for QPR, og den defensive midtbanespilleren som tidligere spilte for Nancy, har fått fem landskamper for sitt adopterte hjemland Mali (han er født i Frankrike) siden debuten i januar.

Helt ny er Ji-sung Park fra United. Landslagsspilleren (nå pensjonert etter 100 landskamper) fra Sør-Korea fikk 134 seriekamper (totalt 205 i alle turneringer) for United før han ble QPR-spiller i sommer, og blir nok en viktig mann for QPR.

34-åringen (fyller 35 i desember) Shaun Derry var svært viktig for opprykket til QPR før forrige sesong, og har nok fortsatt en rolle å spille i laget selv om den blir mindre og mindre (han hadde 29 kamper i fjor).

Marokkaneren Adal Taraabt slet litt i sin første Premier League-sesong (2 mål mot 19 i Championship året før). Det faktum at han mistet kapteinsbindet til Barton, samt rykter om overganger tidlig i sesongen, spilte nok også en rolle. Finner han tilbake til formen og selvtilliten fra Championship kan han være et mann å se opp for i år.

Er du mobilspiller? Klikk her for å bli det.

Argentineren Alejandro Faurlin var skadet i store deler av sesongen i fjor (han ble utelatt fra 25-mannstroppen i andre halvdel av sesongen). 25-åringen var likevel god i starten av sesongen og kommer han tilbake i gammel form, kan han også være en god spiller for QPR.

Om Joey Barton derimot kommer tilbake er vel heller tvilsomt, i hvert fall usikkert. I skrivende stund er han fortsatt QPR-spiller på prøve. Han starter uansett sesongen med tolv kampers utestengelse og mistet kapteinsbindet, og var heller ikke med på QPRs tur til Asia.

HTML EMBED

Evigunge Tommy Smith, som kan spille både kant og spiss, fikk 14 kamper i Premier league i fjor. En sesong som var hans fjerde i Premier League (tidligere har han spilt på øverste nivå for Watford to ganger og Portsmouth). Det var likevel første gang han ikke rykket ned med laget han spilte for i Premier League (noen hadde nok satt et kryss i taket et sted). Spiss og kant er også Hogan Ephraim, som foreløpig er talentet som aldri slo til. Ephraim har 26 kamper for aldersbestemte landslag, men var borte på lån hos Charlton og Bristol i fjor (han fikk to kamper i Premier League).

Shaun Cameron Wright-Phillips signerte for QPR på siste dag av overgangsvinduet for ett år siden, fra Manchester City. Den raske kantspilleren fikk 32 kamper i Premier League for QPR i fjor og blir nok også en god mann for laget i år. Kieron Dyer var skadet i hele sesongen i fjor (han fikk kun syv minutter), men fikk ett års kontraktsforlengelse før årets sesong, så Hughes håper nok at den offensive midtbanespilleren blir viktig i år og kommer tilbake.

Midtbanen til QPR er spennende, og det faktum at man har hentet Park er en klar forsterkning for laget. Barton var en kriger som var veldig viktig for QPR i mange kamper, men vi tror ikke savnet blir stort. Slipper man langtidsskader på sentrale spillere, samt at man får Taraabt i form, er det en god midtbane QPR har.

Angrep

Da vi skrev om angrepet til QPR i fjor var navnene Heidar Helguson, Jamie Mackie, Smith (omtalt over), Clarke, Agyemang og Jay Bothroyd. Det er nok ikke disse navnene du vil se så mye av i år.

Islendingen Heidar Helguson laget ni mål for QPR i fjor. 34-åringen fikk ett års tillegg på kontrakten før årets sesong, men ble likevel solgt til Cardiff i august.

DJ Campbell kom til QPR omtrent da vi publiserte tipsene våre i fjor, men ble ingen viktig mann for laget i fjor på grunn av skader (10 kamper, 1 mål). Skotten Mackie ble viktigere med 31 kamper (7 mål) i fjor, men det spørs om ikke han kommer litt bak i køen i år selv om han fikk ny kontrakt før årets sesong.

HTML EMBED

Djibril Cisse kom til QPR i januarvinduet og hissigproppen fra Frankrike laget 6 mål på 8 seriekamper. I de to kampene han ikke laget mål, fikk han rødt kort ... Han sliter riktignok med en skade for øyeblikket.

I januarvinduet kom også Bobby Zamora fra Fulham. Som vanlig var han heller ikke for QPR særlig målfarlig (2 mål på 14 kamper, totalt 7 mål på 29 kamper i fjor for Fulham/QPR). QPR håper nok han skal finne formen og målteften fra litt tidligere i karrieren (selv om han egentlig kun har vært storscorer lengre ned i systemene).

HTML EMBED

22 år gamle Junior Hoilett (David Wayne Hoilett) kom fra Blackburn før årets sesong. Kanadieren har vært fast på Blackburn (7 mål på 34 kamper i fjor). Den raske spissen ble valgt ut til en av spillerne man burde se opp for i 2012 av FIFA i januar i år. Så får man se om de har rett eller ei.

Nysignert er også Andrew Johnson. 32-åringen fikk 14 kamper for Fulham i fjor (3 mål), og er vel mer hardtarbeidende enn storscorende (13 mål på 80 seriekamper de siste fire sesongene).

Angrepet til QPR er i hvert fall mye bedre ett år etter at vi skrev tipsene i fjor. Cisse, Junior, Johnson og Zamora er klare forsterkninger. Hughes håper nok også at DJ Campbell virkelig slå til, og skjer det har QPR en god del å velge blant framover.

Her kan du levere odds

Manager: Mark Hughes (48 år)

Leslie Mark Hughes, som forståelig nok kaller seg bare Mark, tok over QPR i januar. Han fikk 7-2-11 som manager for laget og klarte det han da ble ansatt for: Redde plassen i Premier League.

Foreløpig har ikke Hughes som manager hatt like stor suksess som spiller, men har i hvert fall erfaring både som landslagstrener (for Wales) og som manager for Blackburn, Manchester City og Fulham.

Spørsmålet er om spillestilen til Hughes gjør QPR til et lag man kan stole på, noe mange er usikre på.

Oppsummering av vurdering

QPR august 2011 og QPR august 2012 er nærmest to forskjellige lag, og har også en annen manager. Det vil være en svært spennende sesong for laget, og etter all sannsynlighet vil laget heve seg sterkt fra sesongen som gikk, hvor man var svært nære nedrykk.

Det er godt med spisser, selv om ikke mange av dem er storscorere (Cisse er muligens unntaket), midtbanen ser god nok ut - spesielt hvis Taraabt kommer i godform - og forsvaret er solid. Green er også en forsterkning for laget på keeperplassen.

Noen spørsmålstegn er det likevel: Den høye gjennomsnittsalderen på spillerne, spillestilen til Hughes (og det er vel ikke helt slik at Hughes har alt for mange resultater å vise til).

Likevel: Det faktum at man har fått et år i Premier League, har en god stall med mange nok spillere, bra med erfaring og et forsvar som bør være relativt sikkert er positive ting.

Vi tror derfor at laget styrer mot midten av tabellen.

Vårt tips: 10.plass

Kommentarer til denne saken