Gå til sidens hovedinnhold

Ordføreren er fortsatt mann

- Ordførerkjedene er konstruert etter menn, mener Rita Ottervik, nyvalgt ordfører i Trondheim. Menn er fortsatt i klart flertall blant landets ordførere, viser en oversikt TV 2 har laget etter valget.

Bare 71 av de 434 nye ordførerne blir kvinner. Det er ikke mer enn 16,4 prosent, og bare sju flere enn i fireårsperioden som nettopp er slutt.

- Laget for menn
- Ordførerkjedene er konstruert etter menn, for du må ha dressjakke på, ellers er det helt håpløst å få det på, sier Trondheims nyvalgte ordfører, Rita Ottervik (Ap).

Hun er ikke overrasket, men beklager at antallet kvinnelige kolleger knapt nok har økt.

- Politikken er bygd opp på en arbeidsform som er vanskelig for kvinner å kombinere med familieliv, og dermed blir det mange kvinner som takker nei til utfordringen, sier Ottervik til TV 2.

Best i Sogn og Fjordane
Sogn og Fjordane er det fylket med klart høyest andel kvinnelige ordførere. I annerledesfylket er hele åtte av 26 ordførere kvinner.

Blant partiene glimrer Frp med fravær av kvinner, selv om de nå har fått 13 ordførere på landsbasis.

To av SVs seks ordførere er kvinner. Av Høyres ordførere er 12 prosnet kvinner, Arbeiderpartiet har 17 prosent kvinneandel, Senterpartiet 18 prosent, mens Kristelig Folkeparti er best av de tradisjonelle ordførerpartiene med en kvinneandel på 23 prosent.

- Menn mer sultne
Den nyvalgte ordføreren i Trondheim overtok ordførerkjedet fra en annen kvinne, Høyres Anne-Kathrine Slungård. Dermed bidro ikke maktskiftet i Trønderhovedstaden til noen økning i kvinneandel. Rita Ottervik mener mange kvinner vurderer arbeidsmnengden som for stor til at de har lyst til å på seg rollen.

- Dessuten er det mange menn som gjerne vil ha den posisjonen og derfor blir løftet fram av partiene lettere enn kvinnene, sier hun til TV 2.

Menn i hovedstaden
I Oslo ble i ettermiddag Per-Ditlev Simonsen (H) gjenvalgt som ordfører, mens Svenn Kristiansen (Frp) ble gjenvalgt som varaordfører.

Samtidig forlot KrF og Venstre Byrådet, mens Høyre fikk ny partner ved at Fremskrittspartiet gikk inn i Oslos byregjering.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer