Gå til sidens hovedinnhold

Osama med ny beskjed

Den arabiske nyhetskanalen al-Jazeera kringkastet et nytt lydopptak fra Osama bin Laden torsdag kveld. Hør det her.

I det nye lydopptaket ber Osama bin Laden europeerne om å slutte å hjelpe amerikanerne i krigen i Afghanistan, melder nyhetsbyrået AP.

- Det amerikanske tidevannet er i ferd med å avta, så det beste for dere er å presse lederne deres til å forandre på politikken, opplyste bin Laden og henviste til flere europeiske lands engasjement i Afghanistan. Dette er bin Ladens fjerde beskjed hittil i år.

TV-kanalen al-Jazeera viste to korte innslag med lydopptak av al-Qaida-lederen like etter kl. 19.00 norsk tid torsdag. Innslagene varte bare noen få sekunder.

Norge bistår i den Nato-ledede aksjonen i Afghanistan og er derfor et av landene al-Qaida-lederen sikter til i sin siste beskjed.

Eneste ansvarlige
Bin Laden understreket i opptaket at han var den eneste ansvarlige for angrepene 11. september 2001, og at det dermed var urettferdig av USA å invadere Afghanistan.

- Det afghanske folket kjente ikke til planene rundt angrepet, og USA vet dette, sa han.

- Europa gikk med på invasjonen fordi de ikke hadde noe alternativ, og diltet bare etter USA. Derfor er det bedre at dere presser lederne deres, som er innom Det hvite hus, til å forsøke å få en slutt på den urettferdigheten som troende blir utsatt for og få på plass rettferd, sa han.

Varslet i forkant
Mandag varslet medieorganisasjonen til al-Qaida at Osama bin Laden om kort tid ville komme med en ny beskjed som var rettet mot Europa.

Det har vært svært stille rundt Osama bin Laden de siste tre årene, noe som har resultert i rykter om hans død. Men de siste månedene har al-Qaida-lederen flere ganger publisert både video- og lydbeskjeder på Internett.

Forrige måned manet han opp til hellig krig i Darfur, og han har også oppfordret muslimer til å krige mot den pakistanske presidenten Pervez Musharraf.

Bin Laden offentliggjorde også en beskjed tidligere i høst i forbindelse med seksårsmarkeringen av terrorangrepene i Washington D.C. og New York i 2001.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?