Gå til sidens hovedinnhold

- Oslo er en «søppel»-by som flyter over av langere, tiggere, voldskriminelle og prostituerte

Debatten går varmt etter blogginnlegg om kriminaliteten på Oslo S.

d

Oslo S, Sentralbanestasjonen i hovedstaden, er inngangsport for tog- og fly-reisende – og er åsted for ungdomsgjenger og kriminelles aktivitet. Det har Kjell Ola Kleiven skrevet om i sitt blogginnlegg «Virkelighetens «Døden på Oslo S», og saken er tydeligvis noe som opptar leserne, om de bor i byen eller ikke.

Siden innlegget ble postet, har 200 kommentert og det er delt over 2500 ganger.

Kleiven skriver om en kamerat fra USA som reagerte både på gjengvolden og på den åpenlyse narkotikahandelen, og han skriver om hvordan vekterne har måttet innrømme at området er utrygt i helgene.

«For ungdomsbandene som herjer ved den viktigste innfartsåren til byen vår, de er selv vant til å ferdes kollektivt når de ferdes ut til forstedene. De er nemlig ukependlere som trekker inn til byen for å lage dritt i helgene, mens de på ukedagene lever rolige dager i stillere strøk der hvor trærne vokser litt tettere.»

LES hele innlegget til NA-blogger Kjell-Ola Kleiven her: Virkelighetens «Døden på Oslo S»

De aller fleste av de som har kommentert bloggen, er enige med Kleiven – Oslo S er utrygt og dårlig turist-reklame.

Hvor er foreldrene?
Mange mener det er snakk om feilslått politikk, der blant annet Oslos borgerlig ledete byråd burde tatt grep for lenge siden.

- Oslo har blitt (pardon my frensh) en «søppel»-by som flyter over av kriminelle, lommetyver, langere, tiggere, voldskriminelle og prostituerte. Dette har skjedd ved at politikere som styrer Oslo og landet har lukket øynene alt for ofte og for lenge. Jeg tok en gåtur rundt torget på Grønland midt på lyse dagen og på 15 minutter ble jeg tilbudt knark 3 ganger. Synes Oslo-borgerne at dette er en berikelse av byen?

Andre igjen lurer på hvor foreldrene er, som lar tenåringene holde på på dette viset.

- Jeg er så enig med deg Kjell-Ola Kleiven! Det er en stor skandale når podene kun drar til Oslo for å lage bråk, og når til og med vekterne holder seg unna i frykt er det noe som er fundamentalt galt. Foreldrene, mamma og pappa burde blitt tilkalt for å hente hjem pøbelungen sin. Det er beklageligvis ikke alle foreldre som aksepterer at de har et PØBELBARN! Våkne opp foreldre og følg med på hva poden holder på med!!, skriver en leser.

- Hvor er foreldrene??? Eller oppfører disse ungene seg så ille hjemme også at de bare er glad til for å få en pause fra dem? Er det slik er det jaggu meg på tide at foreldre lærer hvordan de skal oppdra ungene sine.

En leser svarer på denne kommentaren slik:

- Kan tenke meg at en stor del har foreldre som gir totalt faen, og en annen stor del ikke har noen foreldre i det hele tatt. De har lært en ting i livet fra de var små, overleve! Ingen har lært dem forskjellen på rett og galt, ikke akkurat et godt utgangspunkt for voksenlivet.

Roten til ungdomsproblemene
Og andre mener problemet går dypere, og at flere av ungdommene trolig ikke kommer fra hjem der mor eller far bryr seg nevneverdig.

- De fleste av dem har sannsynligvis ikke foreldre som kommer og henter. Da hadde de ikke tilbragt tiden sin der.

En leser bruker egen erfaring for å utdype hva han mener kan hjelpe overfor ungdomsproblemet på Oslo S.

- Jeg kan bare anta med utgangspunkt i hva bloggen uttrykker, men med erfaring fra ungdomsarbeid selv så regner jeg det som sannsynlig at dette bl.a. kan være mangler på kompetente ungdomsarbeidere i nærheten, i tillegg til en rekke andre faktorer, som økt rivalisering blant gjengene. Med all respekt for vektere, men hovedoppgaven deres er vel ikke sosialt forebyggende arbeid? Kanskje kunne noen ressurser fra Stangs bursdagsfeiring blitt brukt til ungdomsarbeidere? De som aldri har jobbet med ungdom burde gi det et forsøk, for de aller fleste av dem trenger et voksent og positiv rollefigur. Det kan kreve mye tid og ressurser for å få ungdom på rett kurs, men du verden hvor mye samfunnet sparer på sikt. Folk må gjerne fordømme de, og det har folk rett til og er forståelig, men det gir veldig liten nytte.

En peker på at det er lov å engasjere seg i frivillig arbeid.

- Oslo Røde Kors og Natteravnene er bare to av mange organisasjoner som jobber med ungdom, og som sikkert gjerne tar imot flere frivillige. Vi har alle mulighet til å gjøre noe :)

Hardt mot hardt
Enkelte velger å trekke inn innvandringspolitikk, eller påpeker at de holder seg langt unna Oslo – som de anser som en ødelagt by uansett. Andre bruker kommentarfeltet til å komme med mer eller mindre realistiske forslag til hvordan problemet kan løses. Noen mener løsningen er å stille hardt mot hardt, og at de unge må erfare at det koster å ikke følge reglene.

- Få disse kjeltringene inn i lukkete arbeidsleire over noen år og gi dem 1 mulighet til å vise at de er blitt normale folk ellers er det 5 nye år i lukket arbeidsleir med å bryte stein med 10 kilos slegger.

En leser mener det må flere og bedre kameraer til – og at de som begår lovbrudd må fjernes fra gata.

- Undercover politi med pepperspray og tazere ... Mange gjør slike ting fordi det tilsynelatende ikke har konsekvenser. Så sørg for at det har konsekvenser, og da gjerne en konsekvens som gir overtramp en dobbelt smell. Og rr det ikke kameraer på Oslo, fiks de slik at kvaliteten er god nok til å identifiser folk og dekningen er høy nok til at det er få eller ingen gjemmesteder. Bruk så videoen til å få folk av gata, men da ikke putt de i institusjoner som lærer de hvordan det skal bli bedre kriminelle (for det er det som skjer i dag).

Ei går enda lenger i kamera-bruken, og oppfordrer til offentlig uthenging - og mener det hadde fått foreldre til å reagere, og dermed barna deres til å oppføre seg lovlydig.

- Ta bilder av/film dem og legg det ut på Facebook og lignende. Litt god gammeldags offentlig skam, rett og slett. La dem bli avslørt ovenfor foreldre og venner, og så får vi se hvor kule de tror de er etterpå. (Dette er så klart ikke for å stille foreldre eller andre støttepersoner i et dårlig lys, men heller for å informere og gi dem muligheten til å ta tak i det tidlig). Og personlig VET jeg at om mine foreldre hadde tatt meg i å gjøre slike ting - spesielt om jeg hadde blitt avslørt på en slik måte, så hadde det blitt månelyst hjemme, for å si det mildt. Tviler sterkt på at jeg noensinne hadde fått muligheten til å gjøre noe lignende igjen.

Mer politi
De mer lovlige forslagene går derimot på et ønske om mer politi.

- Det er en skam at politiet ikke har fast stasjon på Oslo S. De prioriterer heller ikke å patruljere her, så det er ikke å vente at kriminaliteten har fått en ny høyborg i Oslo.

- Kanskje det hadde hjulpet å bytte ut vektere med tilsvarende antall politi på Sentralstasjonen?

- Sett politiet inn i stedet for vektere, eller MOR som foreslått!

Kommentarer til denne saken