(SIDE2:) Åpningen av årets moteuke ble av den mer utradisjonelle sorten. For mens mange av gjestene trolig hadde forventet å se designerne vise fram kolleksjonene sine på catwalken, måtte de istedet gå på museumsrundtur. Oslo Fashion Week hadde nemlig latt designerne stille ut klærne i en rekke forskjellige kunstintallasjoner. Åpningen fant sted på samtidskunstmuseet Astrup Fernley i Oslo.

SE BILDER AV UTSTILLINGEN NEDERST I SAKEN!

Lå dårlig an
De siste årene har oppslutningen rundt den norske moteuken blitt stadig dårligere. Mange norske designere velger heller å vise kolleksjonene sine under moteukene i København og Stockholm. Så sent som i midten av januar i år var det kun tre påmeldte designere til Oslo Fashion Week, og i tillegg hade arrangementets hovedsponsor Loreal trukket seg. Det ble spekulert i om moteuken måtte avlyses.

Under mandagens åpning var imidlertid mange kjente norske designere på plass, deriblant Leila Hafzi, Fam Irvoll, Zuzanna G og Kristine Vikse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Et kjempebra steg i riktig retning
En av moteentusiastene som skrøt av arrangørens nytenkning var homsepatruljesjef og programleder Per Sundnes.

- Det er superkult. Jeg synes det blir mye mer fokus på hver og en, og at det ikke blir blandet inn i et catwalkshow som går altfor fort. Nå har du faktisk sjangs til å kjenne på klærne, og ikke minst får man møte designerne, sier han til Side2.

Han tror Oslo Fashion Week i år har lagt mindre vekt på kjendiser, og mer vekt på mote.

- Det er jo superviktig at de forstår at dette faktisk handlerom et fag og at designerne får vist fram kolleksjonene for potensielle kjøpere. Jeg synes dette er et kjempebra steg i riktig retning, mener han.

- Utrolig rått!
Alle Side2 snakket med etter åpningen var positive til utstillingen. Blant dem var sanger og tidligere Donkeyboy-vokalist, Linnea Dale.

- Jeg synes det er veldig kult at de gjør en helt ny greie, og at man får mulighet til å gå på oppdagelsesferd blant de ulike installasjonene. Man setter moten i helt ny kontekst, mener hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dale sier hun blir påvirket av omgivelsene i sine motevalg. For anledningen hadde hun kledd seg i oransje sandaler og matchende veske.

- Det handler om assosiasjoner. Oransje forbinder jeg med mye positivt, forklarer hun.

Også AUF-leder Eskil Pedersen var begeistret.

- Jeg ante ikke hva jeg gikk til. Dette var jo bare utrolig rått rett og slett. Veldig nytenkende og kult, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fornøyde designere
Også utstillerne virket fornøyd med den nye løsningen. Smykkedesginer Zuzanna Gregorowicz, som står bak merket Zusanna G, tror visningsformen er til fordel for de som ikke designer klær.

- Uansett hva du gjør er smykker og tilbehør vanskelig å vise fram på catwalken, om du så brukte nakne modeller ville det ikke komme fram, sier hun til Side2.

Hun er imidlertid ikke sikker på om klesdesignerene drar like stor nytte av sine installasjoner.

- Jeg er ikke sikker på om dette er en fordel for dem. Noen plagg kommer jo først fram når du har dem på, mener hun. |

Klesdesignerne bak Norwegian Rain og T Michael er imidlertid svært positive. De har over lengre tid utarbeidet kunstinstallasjonen «Migration», og mener kolleksjonene deres kommer bra fram på denne måten.

- Klærne har migrert fra butikken og festet seg på gulvet og stativene her, forklarer T Michael.

SE BILDER FRA HELE UTSTILLINGEN HER:

5430

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!