Gå til sidens hovedinnhold

Oslo Håndverksdestilleri: Med Marka i ei flaske

En skogstur. Nei, vent, mange skogsturer. Lange skogsturer. En liten turné rundt i Norges utmark, og mange timer med urter i munnen. Slik ble Oslo Håndverksdestilleris første produkt, Marka, til.

BRYN: - Jeg husker det var litt den følelsen av “eureka, nå har vi det”, forklarer gründer Martin Tønder Smith.

- Vi sto der ute i marka, søkkvåte og slitne, og klemte hverandre.

Han forteller om dagen da han og tidligere sjefsbrygger på Ægir, Dave Gardonio, var ute i de dype skoger rundt Halden-vassdraget. De hadde endelig funnet pors – en av totalt 16 urter fra de norske skoger, som er representert i Oslo Håndverksdestilleris første produkt, Marka Bitter.

- Vi trenger omtrent 20-25 kilo, sier Gardonio, og forklarer hvordan de to kompanjongene trasket med vann til knærne og sanket pors. Lenge. Veldig lenge.

- Nå har vi vel rundt én kilo, så det blir en lang sommer, ler han.

Les også: Dette er Oslos nye bysykler

Egen urteplukker
For å lage brennevin på norske råvarer er slettes ingen rask affære. Det tar tid, og for Gardonio, som er utdannet biokjemiker, har det blitt mange timer foran pulten, der han forsker, smaker, lukter og leser seg opp på hvilke urter som skal med.

Riktignok har han også fått eksperthjelp. Urteplukker Gaute Vindegg, selv utdannet kokk, fant raskt ut at det var langt morsommere å plukke for destillerier og bryggerier, enn for gourmetrestauranter.

Han har flere av de mest eksklusive i landet på kundelista, men når dittOslo.no møter han, er det for å dra på tur ut i skogen med Gardonio.

- Restaurantene trenger så lite av hver urt. Destillering krever mange kilo, sier Vindegg, som for tiden har litt problemer med å gå på “vanlig” skogstur.

- Jeg går hele tiden og ser etter ting jeg kan bruke, smiler han, der vi går innover mot Nøklevann, like ved Skullerud i Oslo.

Saken fortsetter under bildet.

Les også: Nå får Oslo eget sjøbad

Lite giftig i skogen
- Veldig mange tror at det er så mye som er giftig i skogen. Men det er ikke sant. Det aller mest kan spises, sier han, plukker noen blader og smaker, før vi kommer fram til et lite kratt. Første mål er nådd.

- Dette er mjødurt, forklarer Vindegg, og trekker bæreposer ut av sekken. Nå skal det plukkes, og målet er kanskje årets juledrikk.

- Vi har lyst til å lage en ugress-akevitt, forteller Gardonio.

Les også: Vil lage mathall på Vaterland

For når det lages brennevin er en manns ugress, en annen manns gull.

- Vi har brukt løvetann i Marka, og mange har allerede invitert oss inn i hagene sine for å plukke. Det kan jo hende vi gjør det etter hvert også, smiler han.

Den første ladningen er laget hos Ægir i Flåm, men fra og med årsskiftet, skal det destilleres i et gammelt lagerlokale på Bryn i Oslo. dittOslo.no får en omvisning i de tomme lokalene.

- Det er mye strengere regler når man skal destillere, enn når man skal brygge. For eksempel kan vi ikke ha nære naboer, på grunn av eksplosjonsfaren, forklarer Gardonio.

Han var selv en av gründerne bak Crow bar, og var med på å starte Himkok – Oslos eneste mikrodestilleri og bar, i Storgata.

Saken fortsetter under bildet.

Les også: - Erlik Oslo har forandret livet mitt

Dyrt og tidkrevende
Nå er det håndverksdestillering på fulltid. Men Gardonio er usikker på om dette tar over trenden med mikro- og håndbrygget øl, som har tatt Norge med storm de siste årene.

- Jeg håper ikke det, sier han, og ler høyt.

Årsaken? Det er dyrt, tidkrevende og med et langt smalere marked for sluttproduktet.

Les også: BrewDog åpner pub på Grünerløkka i Oslo

Likevel tok han og kollega Martin Tønder Smith sjansen. De må regne noen millioner i utgifter før eget destilleri er klart til produksjon. Om inntekten tilsvarer utgiftene gjenstår å se, men de to tror det finnes et marked for håndverksdestillert, norsk brennevin.

- Dette blir noe annet. Målet vårt er å servere norsk natur i en flaske. Vi bruker ingen tradisjonelle ingredienser som anis, sitrusfrukter eller ingefær. Per nå ser vi på 40 ulike urter, og så smaker vi oss fram, sier Gardonio.

Saken fortsetter under bildet.

Les også: Den lille store ølgiganten

En liten utfordring …
Og med 16 av de 40 urtene samlet i flaske, er altså Oslo Håndverksdestilleris første produkt, Marka bitter, klart for salg. Onsdag 1. juli finner du den i hyllene på Vinmonopolet, og allerede nå er den å finne på utvalget barer i hovedstaden.

Marka er en lys, rund og smakfull, i motsetning til mer tradisjonell bitter som Fernet Branca og Gammel Dansk.

- Tilbakemeldingene vi har fått så langt er utelukkende positive. Vi er overveldet, sier Gardonio, som kun ser én utfordring med lange dager som urteplukker og destillatør.

- Jeg fant jo plutselig ut at jeg har allergi. Jeg er allergisk for urtene vi bruker. Men nå har jeg fått medisiner, så da går vel bra, ler han.

Skal man lage brennevin av norsk natur, kan man ikke la slike detaljer komme i veien.

Kommentarer til denne saken