Gå til sidens hovedinnhold

Oslos verste dopmarked

Grünerløkka er blitt den nye Plata. Her selges narkotika bak ryggen på politiet. Se sjokkbildene.

GRÜNERLØKKA (TV 2 Nettavisen): I går ble hele 14 personer pågrepet i en storaksjon mot Oslos nye narkomarked. Med hunder, sivilspanere og et kobbel uniformerte politifolk ble det slått kraftig til mot et narkomiljø som tilsynelatende er ute av kontroll.

- Vi slo til i går, og det vil vi gjøre mye av fremover. Dette er et marked vi vil rive opp med roten, for det er en svært bekymringsfull utvikling vi ser nederst på Grünerløkka, bekrefter politioverbetjent Geir Tveit ved Grønland politistasjon.

TV 2 Nettavisen kan i dag vise de eksklusive bildene fra det som er blitt Oslo nye ”Plata”. For mens både regjeringen, rusmiddeletaten og lokalpolitikere vil at du skal tro at hovedstadens narkomiljø er samlet i Skippergata, en sidegate til Karl Johans gate, foregår det aggressivt dopsalg i stor skala i den unge og trendy bydelen Grünerløkka.

Se bildespesial lenger ned på siden.

Større enn «Plata»
I narkoparken, som ligger like ved Oslo legevakt, omsettes det like mye – hvis ikke mer – narkotika enn på gamle ”Plata”. Og salget foregår helt åpenlyst.

Dopsalget er nå blitt så påtrengende og aggressivt, at langerne bokstavelig talt selger narkotika under nesa på politiet, som med sjeldne mellomrom patruljerer i parken. TV 2 Nettavisen har med egne øyne sett hvordan salget fortsetter med uforminsket styrke så snart politibetjentene snur ryggen til.

- Politiet fraværende
En lang rekke fortvilte turgåere og naboer kan fortelle at dopmiljøet har tatt fullstendig kontroll over det populære turområdet.

- Politiet er her alt for sjelden, de kommer først når noen er blitt ranet, slått ned eller knivstukket. Men razziaer har jeg bare sett en av det siste året, forteller Maria (22) Hun bor like ved parken, og har fått føle de pågående langerne på kroppen.

- De følger etter deg, pusher og maser. Jeg har sett dem gå opp til eldre mennesker som bor på gamlehjemmet like ved og spurt om de vil kjøpe hasj! Det er helt vanvittig, sier hun.

Store kvanta
- Hasj? Speed? Nam-nam! Masse digge piller, hvisker en ung mann da vi går forbi.

Han lar seg ikke stoppe av at vi rister på hodet.

- Kom her, jeg har gode varer, se her, kamerat, insisterer han.

Den unge nordafrikanske mannen bryr seg ikke om at vi går videre og gjentar at vi ikke er her for å kjøpe. Han trekker oss i skjorteermet, og drar opp en stor plate med hasj. Anslagsvis holder han rundt 15 gram i hånda. Det er nok til å bli arrestert og fengslet etter den såkalte pusherparagrafen i straffeloven, som kan gi inntil 10 års fengsel.

Risikoen for en lang straff ser ikke ut til å skremme mannen nevneverdig. Han vet at politiet sjelden er innom.

Åpenlyst
- Lukt her kamerat, dette er prima vare, gliser han.

Det er ikke lett å gå i fred – uavhengig av om det er lunsjtid, middagstid eller midt på natten. Narkosalget går med uforminsket styrke døgnet rundt.

Bildene TV 2 Nettavisen i dag kan presentere, viser hvor åpenlyst salget foregår. Uten tanke for diskresjon knekker en selger løs en hasjklump fra et større parti, og rekker klumpen til en kjøper. Kunden blar opp en 200-lapp og gir til langeren. I løpet av en halvtime har narkolangeren drøyt ti kunder.

Amfetamin, kokain og rohypnol omsettes også åpenlyst.

Over 60 langere
Fra en kafé i Søndre gate – nederst på Grünerløkka – har TV 2 Nettavisen observert miljøet på forskjellige tider av døgnet de siste ukene. Vi har registrert om lag 60-70 forskjellige langere som opererer uhindret.

Salget virker svært organisert, flere ganger daglig er det «vaktskifte». Om det kommer langere som ikke tilhører det etablerte miljøet, blir de truet med kniv og jaget.

Som regel opererer fem-seks i team. Fra en utkikkspost øverst i parken spaner de på mulige kunder. Andre går rundt kvartalet og hvisker «hasj» og «speed» til forbipasserende. Selv ikke på trikkestoppet får folk stå i fred.

Når doplangerne har en kunde på kroken, blir han tatt med til en av de andre i teamet som har oppsyn med depoet som gjerne er i et kvisthull i de gamle trærne eller i sprekker i en gammel mur øverst i parken.

De fleste av langerne er anslagsvis fra 16 til 25 år. Flertallet har minoritetsbakgrunn.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken