Gå til sidens hovedinnhold

Østerrike: - Flyktningene har rett på beskyttelse, ikke rett til å velge det mest attraktive landet

Østerrike avviser flyktninger på grensen. - Ingen kan hevde at Kroatia og Slovenia er utrygge land

Politiet i Østerrike avviser flyktninger og migranter som ankommer via grensen fra Slovenia og som ikke vil la seg registrere.

Rundt 100 personer ble nektet adgang til Østerrike natt til søndag fordi de verken ville søke asyl eller kunne vise fram reisedokumenter, opplyser en talsmann for politiet i delstaten Steiermark.

Les også: Røde Kors: – Opp mot 13.000 migranter til Østerrike

Lørdag uttalte Østerrikes innenriksminister Johana Mikl-Leitner at hun ikke har sympati med flyktninger som ikke søker asyl på Balkan, og som i stedet forsøker å dra til mer velstående land i Europa.

- Ingen forståelse

- Vi ser en trend der folk knapt vil søke asyl i Kroatia eller Slovenia. Det har jeg ingen forståelse for, sa Mikl-Leitner ifølge det østerikske innenriksdepartementet.

- Ingen kan hevde at Kroatia og Slovenia er utrygge land der man ikke har noen fremtid, la hun til.

Ifølge EUs regelverk skal flyktninger og migranter levere asylsøknad i det første EU-landet de kommer til. Den siste tiden har reglene ofte blitt tilsidesatt etter kollaps i grensemottaket på grunn av et stort antall flyktninger og asylsøkere.

Ungarn nekter

På spørsmål om hvorfor østerriksk politi behandler de to grensene mot Serbia og Ungarn forskjellig, svarer talsmannen fra Steiermark at Ungarn nekter å ta tilbake flyktningene, og at Østerrike derfor ikke har noe valg enn å ta imot dem som kommer derfra.

Foreløpig er anslagsvis 13.000 mennesker ankommet Østerrike, de fleste via Ungarn.

Søndag er det ventet at rundt 7.000 flyktninger og migranter vil komme fra Ungarn til Østerrike, mens det er ventet rundt 700 som kommer til Østerrike fra Slovenia.

- Ikke rett til selv å velge land

Innenriksminister Johanna Mikl-Leitner oppfordrer EU-landene til til å ta sin andel av flyktningekvoten på 120.000.

- Kvoten vil være begynnelsen på slutten for denne asylvandringen, uttaler hun.

- Da viser man klart at i Europa har man rett til beskyttelse, men ikke rett til selv å velge seg ut det mest attraktive landet.

Krisemøte i Praha

Utenriksministrene i Polen Tsjekkia, Slovakia og Ungarn møtes mandag for å diskutere flyktningkrisen.

– Vi har et møte mandag morgen i Praha mellom Visegrad-landene sammen med vår kollega i Luxembourg, sier Polens utenriksminister Grzegorz Schetyna.

Møtet i Praha skjer i forkant av et planlagt møtte mellom innenriksministrene i EU tirsdag 22. september der flyktningkrisen skal diskuteres. Møtet er avtalt etter at et møte mandag 14. september endte med dyp splittelse. Flertallet av EU-landene var enige om å delta i en flyktningdugnad, men EU-land i øst motsatte seg initiativet, spesielt gjaldt det Ungarn, Slovakia og Tsjekkia.

Tirsdag er det ventet at Luxembourg, som har formannskapet i EU, kan komme til å kreve at enkeltland påtar seg visse kvoter.

Kommentarer til denne saken