Gå til sidens hovedinnhold

Over 10.000 uten strøm

Over 10.000 husstander er lørdag kveld uten strøm på Sørlandet.

- Vi sliter litt nå, medgir informasjonsdirektør i Agder Energi Realf Ottesen til Nettavisen ved 18.00-tiden lørdag kveld. Situasjonen på Sørlandet ser altså ut til å forverre seg, der 3.000 abonnenter var uten strøm tidligere på dagen.

- Det tunge snøfallet, temperaturer på rundt null og kraftig vind gjør at vi har nok å stri med, sier han. Les mer om stormen som herjer i sør.

Flere linjebrudd gjør at over 10.000 abonnenter er uten strøm lørdag kveld.

- Vi har 100 mann i arbeid med å feilsøke og reparere linjene, men det er umulig å si når vi kan få alle på nett igjen. Det er meget tøffe forhold der ute nå og svært dårlig framkommelighet., sier Ottesen.

Han opplyser at de strømløse abonnentene befinner seg over hele Sørlandet, fra Vanse i vest til Gjerstad i øst.

204515

Trær bøyer seg og knekker
Ottesen kjenner ennå ikke årsakene til alle strømbruddene, men han antar at tunge snøen gjør at trær flere steder bøyer seg inn over ledningene eller at de knekker og detter over linjene.

- I tillegg kan ledningene ryke dersom det legger seg mye snø og is på dem, sier han.

Også telefontrøbbel
Mens Nettavisen snakker med informasjonsdirektøren faller fasttelefonen hans ut. Da han ringer tilbake på mobil faller også den ut et øyeblikk. Det er tydeligvis ikke bare strømnettet som påvirkes av uværet i sør.

- Det er svært mange som ringer inn til oss nå, men heldigvis viser mange forståelse for situasjonen, sier Ottesen.

Se video av snøværet her :

Sjekk stengte veier og trafikkmeldinger her!

Saken fortsetter nedenfor.

Fornuftige nordmenn redder kvelden
Hverken politiet eller Veitrafikksentralen melder om noen alvorlige ulykker lørdag kveld. Og fornuftige nordmenn har æren.

- Det ser ut til at folk har fulgt med på rådene om å holde seg hjemme, sier operasjonsleder Per Lauvnes ved Agder Politisdistrikt til Nettavisen.

Lauvnes kan melde om noen få utforkjøringer, men ingen alvorlige ulykker med personskade.

- Det er svært lite trafikk på veiene i kveld, noe vi er svært glad for. Det ser ut til at folk har hørt på rådene våre, sier Ole-Fredrik Haugen i Vegtrafikksentralen til Nettavisen. Ifølge Haugen skal det ikke være noen store problemer på veiene akkurat nå bortsett fra ved fjellovergangene.

Telenor i høy beredskap
- Vi følger nøye med på værvarselet og har satt inn ekstra beredskap for å takle eventuelle problemer med telefondekningen, forteller dekningsdirektør i Telenor Bjørn Amundsen til Nettavisen.

Ved 12.30-tiden lørdag kunne Amundsen melde om ett utfall.

- Omtrent 1000 fastabonnementer i Farsund-området er på nåværende tidspunkt uten dekning, beretter Amundsen.

Ifølge Storm Weather vil det fortsette å snø i den sørlige delen av landet utover lørdagen.

- Så langt har det kommet mellom 10 og 15 cm snø flere steder i Sør-Norge lørdag, forteller meteorolog Camilla Albertsen til Nettavisen, og opplyser at snøen først vil avta sent lørdag kveld.

SUPERSØK: været på 700.000 steder!

NYTTIG: Været på mobil

Hold deg oppdatert på Statens vegvesens viktigste veimeldinger her.

Bergensbanen stengt
Oppdatert 5. januar klokken 1640: Et ras lørdag morgen mellom Myrdal og Hallingskeid stenger Bergensbanen. Jernbaneverket opplyser at det er fare for nye ras, og det er uvær i området. Ryddingen av rasstedet begynner derfor ikke før søndag 6. januar.

På grunn av raset og uværet er det ikke mulig å reise hele veien mellom Bergen og Oslo. Togene fra Oslo går til Ål og buss videre til Ustaoset, mens togene fra Bergen snur på Voss

Flyproblemer i sør
Det har vært store problemer på Kjevik i hele dag. Hovedproblem til at flyene ikke kunne lande har vært mangelende bremseeffekt pga glatt underlag, ifølge SAS Ground Services på Kjevik.

Totalt har det bare vært to flyavganger i dag, begge i ettermiddag, en til København og en til Oslo. Dette melder Fedrelandsvennen.

- Opp i full storm
Utover lørdagen vil temperaturene lengst sør i Sør-Norge synke til rundt null grader, og nedbøren vil noen steder falle som sludd og regn. I indre strøk vil den fortsatte falle snø.

Nedbøren vil som nevnt avta sent lørdag kveld.

Vinden vil fortsette å blåse kraftig sør i Norge lørdag og på kysten av Rogaland kan den komme opp i full storm.

Det samme kan den lenger nord i landet, mer bestemt langs kysten av Nord-Trøndelag og Helgeland.

Pent vær
Søndag vil nedbøren i Sør-Norge avta, men det vil fremdeles komme noe nedbør av og til. På kysten vil det være nokså mildt, og nedbøren vil derfor her falle som enten regn eller sludd.

Lenger nord i Norge vil det stort sett bli fint vær og enkelte perioder med sol. Det kan ventes spredt snø i grensetraktene mellom Nordland og Trøndelag.

Vinden vil avta søndag.