Gå til sidens hovedinnhold

Over 200 flyktninger på vei til Heistadmoen - får militære som nærmeste nabo

- Dårlig løsning å flytte traumatiserte flyktninger inn med bevæpnede militære som nærmeste nabo, sier Kongsbergs ordfører.

Over 200 flyktninger er på vei til Kongsberg. De ankommer mandag. Kommunen fikk melding på onsdag. Flyktningene skal bo i midlertidig mottak på Heistadmoen. Ordfører Vidar Lande (Ap) er svært skeptisk til lokaliseringen.

Se saken i Laagendalsposten

- Saken er meget spesiell, sier Lande. Han har kjent til saken siden onsdag.

- Jeg ble da ringt opp av en person som forteller at gamle militærforlegninger på Heistadmoen er leid ut til UDI. Denne personen forteller at det vil ankomme mellom 200 og 250 flyktninger på mandag, sier han.

- Vi som kommune har reagert ganske sterkt på dette. Vi forstår at det er en krisesituasjon, men å flytte traumatiserte flyktninger inn med bevæpnede militære som nærmeste nabo, anser vi som en dårlig løsning, sier Lande.

- Hva har kommunen gjort med saken?

- Vi har fortalt UDI at å ta imot flyktninger i et aktivt øvingsområde for væpnet personell fra forsvaret, ikke er en god løsning. Vi har informert om vedtakene som sier at lokalene ikke skal brukes til boligformål. Vi har siden fått svar om at de forstår problematikken og fikk samtidig spørsmål om kommunen har alternativer i krisesituasjonen som har oppstått, sier han.

Etter hva Laagendalsposten erfarer klargjøres nå bygningene på Heistadmoen for mottak av flyktingene. Kongsberg brann- og redningstjeneste har oppsøkt stedet og har fått opplyst at drøyt 230 flyktninger er ventet mandag. De er bekymret av sikkerhetsårsaker, og vil vurdere dette videre.

Har tilbudt Kongsberghallen

Kongsberg kommune har svart UDI at Kongsberghallen er ett alternativt sted med kapasitet til så mange - på så kort varsel.

- Når det gjelder bygningene på Heistadmoen, er vi usikre på sikkerheten. Kommunen vil vurdere et brannsyn på stedet, sier Lande.

I følge rådmannen i Kongsberg, Wenche Grinderud, hadde hun fredag et inntrykk av at UDI tok kommunens informasjon på alvor. Etter det Lp erfarer pågår forberedelsene nå for fullt.

Heftig korrespondanse

Siden kommunen fikk melding om saken onsdag, har det gått mange meldinger mellom kommunen, fylkesmannen, UDI og personen som har tilbudt lokalene til UDI. Laagendalsposten har fått innsyn i brev og SMS-korrespondanse om saken.

Det er eiendomsutvikler Bård Rieber-Mohn som har base i Oslo, som på oppdrag fra UDI, nå klargjør et midlertidig mottak på Heistadmoen. I følge Rieber-Mohn er dette et kortsiktig tilbud og kontraktens varighet er i utgangspunktet to måneder.

Han er leietaker av eiendommen som eies av selskapet KC-Invest. Han bekrefter at han har tilbudt muligheten for UDI, som har takket ja. Rieber-Mohn har også vært i direkte kontakt med Vidar Lande og han er gjort kjent med kommunens synspunkter.

Fortsetter beredskapen

På tross av kommunens skepsis til flyktningmottak på Heistadmoen, forteller Rieber-Mohn at UDI ikke har gitt ham stoppsignal. Det jobbes nå med å gjøre klart til innrykk.

- Vi har fått i oppdrag av UDI om å stille med senger og å gi mat tre ganger om dagen. Vi legger opp til å møte flyktningene på en god måte. Vi har vært i kontakt med lokalbefolkning som har tilbudt hjelp og støtte, vi har samlet inn leker og ting vi antar at det er behov for, sier han.

- Vi har møtt en lokalbefolkning som ønsker å bistå frivillig. Dette er Kongsbergs mulighet til å gi flyktninger en varm velkomst selv om de ikke skal bli boende her, sier han.

Se flere saker i Laagendalsposten

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn