Gå til sidens hovedinnhold

Over 30 grader forskjell for Ole og Ola Nordmann

Men verken landets kaldeste eller varmeste klager på været.

Natt til onsdag var det kaldest i Trysil med minus 26 grader og varmest på Kvitsøy utenfor Stavanger, med 5,2 plussgrader.

Sjekk været der du bor

- Det er ikke akkurat badevær, men skjerfet er borte, sier Kvitsøy ordfører Ole Olsen til Nettavisen.

Vind fra storhavet

Han refererer til dagens bilde fra den lille kommunen i Rogaland.

Selv med plussgrader og litt sol, er boblejakken fortsatt på. Et resultat av kulden som har vært – det tar litt tid å venne seg til å kunne kle av seg igjen.

- Litt mildere har det blitt, men en kald vind kommer av og til snikende. Selv på en fin dag som denne. Du vet, vi ligger utsatt til her ute mot storhavet.

Olsen kan fortelle at de 500 innbyggerne, ute på 365 holmer og skjær, er ganske bortskjemt med plussgrader på vinteren. I løpet av en sesong er det vanligere enn at gradestokken kryper ned på minus.

Kaldt i dalbunnen

Kontrasten er derfor stor til kuldegradene i Trysil. Onsdag har Ola Matsson fra alpinsenteret allerede vært ute i bakkene og tatt noen bilder.

- Helt nedi dalen er det ganske kaldt. Mye kaldere enn oppi bakkene. Fra tregrensen og opp lå temperaturen på minus seks. Det er jo nesten som mildvær å regne.

For Matsson er det viktig å poengtere at værfenomenet inversjon er svært vanlig tidlig på sesongen. Den gjør at skikjørere ikke bør velge bort bakkene selv om det er svinkaldt ved bunnstasjonen.

- I hele november har det vært kaldt, men sånn som det er i dag er været flott. I Trysil har vi den tørre innlandsluften, og den føles ikke så ille som på kalde dager ute ved Oslofjorden.

Matsson har også et godt råd til de som ikke er vant med kulden.

- Kle deg godt, så er ikke lave temperaturer noe problem.

Sjekk værforholdene i bakken her.

Varmfront

Fra StormGeo kan meteorolog Ina Ynnesdal Sulen melde om bygevær som nå kommer inn over store deler av Vestlandet. Det betyr nedbør i luften og varmere temperaturer.

- I ytre strøk vil nedbøren komme som regn. En varmefront fra vest gir også mildere luft. For innlandet og fjellstrøkene betyr det snø, forklarer Sulen.

Østlandet ligger fortsatt litt i le for nedbøren, med unntak av områdene nord for Mjøsa. Foruten i vest blir det påfyll med snø i Agder og Midt-Norge.

Kommentarer til denne saken