Gå til sidens hovedinnhold

- Overbegeistret over Giske-plan

Begeistring preger museums-Oslo over de gigantiske flytteplanene av Munch- og Nasjonalmuseet. Hva mener du?

(SIDE2:) Onsdag ble det kjent at Staten og Oslo kommune flytter Munch-museet til Bjørvika. Museet blir liggende på Paulsen-kaien på østsiden av operaen, og skal også romme Stenersensmuseet.

Rett vis a vis Oslo sentralsstasjon skal nye Deichmanske bibliotek bygges. Mens hele Nasjonalmuseet foreslås flyttet til Vestbanetomten.

LES OGSÅ: Bygger helt nytt Munch-museum

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Løsning på mange problemer
- Dette har gått lynfort. Både stat og kommune har innrettet seg på samarbeid på best mulig måte, sier direktør for kultur og idrett i Oslo kommune, Gro Balas, til Side2. Balas er også styreleder for Munch-museet.

Balas sier de er overbegeistret for planene, spesielt fordi de også representerer løsning på mange problemer. Det har vært sterk diskusjon om lokaliseringen av Munch-museet, Riksantikvaren satte en stopper for Deichmanske-bygget på Vestbanen og Nasjonalmuseet har stått i stampe på Tullinløkka i tiår.

- Det hender jo at når man har mange uløselige saker samtidig at man kan sette seg ned og kikke på helt andre og bedre løsninger. Nå har vi realistiske løsninger innenfor rekkevidde, sier Balas.

Nå skal Oslo kommune i gang med utviklingen, samtidig med at senketunnellen er under arbeid. Deler av området må også omreguleres til kulturformål. En arkitektkonkurranse om de to byggene skal ut «så raskt som muliig».

Sikkert er det imidlertid at Staten satser på å utlyse en arkitektkonkurranse for det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomten allerede i 2009. Med det forbehold at flyttingen går gjennom i Stortinget.

Lykkelig Nasjonalmuseum

- Jeg er selvfølgelig meget lykkelig over denne avgjørelsen, sier Nasjonalmuseets leder, Allis Helleland, til Side2. Hun sier et nybygg på Vestbanen er en fantastisk beliggenhet og midt i «det levende Oslo der det ferdes folk hele tiden».

Helleland og Nasjonalmuseet har vært med i prosessen med å se på et eventuelt nytt bygg på Tullinløkka, der museet i dag ligger.

I prosessen med å utrede Tullinløkka fant både museet og staten det vanskelig både bygningsmessig og trafikalt å skape et museum ut av de gamle bygningene og tomten som i dag er delvis parkeringsplass.

Operaen ønsker velkommen
I Bjørvika er Bjørn Simensen mer enn klar til å motta sine nye kulturelle naboer.

- Det er nesten for godt til å være sant, sier han om at Operaen får Munch-museet som nabo.

OG HER SKAL DET LIGGE

Reguleringskartet for Bjørvika

- Det er en svært god ide Selv om vi er populære nå, så kan vi bli ensomme på sikt. Å få en kollega som Munch-museet vil gjøre Bjørvika ytterligere mer attraktivt. Dette er til glede for begge parter, sier han til Side2.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Sjekk de nye premiene i Side2s underholdningsquiz.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken