Styreformannen i Premier League, Richard Scudamore, sa ved innledningen av finanskrisen at han mente den øverste engelske divisjonen ville komme seg gjennom de tunge tidene.

- Vi er ikke overlegne, jeg sier ikke at vi ikke vil merke finanskrisen. Men Premier League er ikke i en så dårlig posisjon.

Det sa Scudamore vel vitende om at engelske klubber har en samlet gjeld på 30 milliarder kroner. Om styreformannen har rett eller ei angående Premier Leagues levedyktighet i den økonomiske nedgangstiden vil tiden vise. Men det som hvert fall er sikkert er at flere av Premier League-klubbene ikke var redde for å bla opp sjekkheftet når overgangsvinduet var åpent.

Les ALT om det som skjedde på den siste dagen av overgangsvinduet her!

Jevn økning
I januarvinduet ble det nemlig satt ny rekord; hele 178 millioner pund ble til sammen brukt for å hente nye spillere til de respektive klubbene. Omregnet til norske kroner - med en kronekurs på 10 kroner - vil det si 1,78 milliarder kroner.

Man ser en tydelig økning fra da vinterovergangsvinduet ble introdusert i 2003. Da brukte Premier League-klubbene en samlet sum på «kun» 350 millioner kroner. Med andre ord ser man at det seks år senere brukes over 1,4 milliarder kroner mer for å sikre seg spillerne i et overgangsmarked som det stadig kreves bedre økonomiske ressurser for å komme seg inn på.

Se hvordan de totale overgangssummene har økt i faktaboksen til høyre!

City brukte mest
Manchester City var den store «vinneren». Den nyrike manchesterklubben brukte over en halv milliard kroner på å sikre seg fire nye spillere. Craig Bellamy, Nigel De Jong, Shay Given og Wayne Bridge skal alle være med på å kjempe City oppover på tabellen de 15 siste kampene av årets sesong. Selv om Kaká-overgangen ikke ble noe av, kan det trygt sies at det satses hardt i den blå delen av Manchester.

Klubben som brukte nest mest var Tottenham. Jermain Defoe, Wilson Palacios, Pascal Chimbonda og Robbie Keane kostet londonklubben drøye 410 millioner kroner. Etter en forferdelig første del av sesongen, lå sjekkheftet løst hos manager Harry Redknapp. En 14.-plass etter 24 kamper tilfredsstiller ingen på White Hart Lane.

Stille giganter
To klubber det har vært overraskende stille fra er Liverpool og Chelsea.

Rafael Benitez hentet ikke inn en eneste spiller, og valgte å sende Robbie Keane tilbake til Tottenham for drøye 150 millioner kroner. For å klare å holde følge med et United-lag i knallform på toppen av tabellen, kan det spekuleres i om de amerikanske eierne George Gillett og Tom Hicks kanskje burde investert i nye spillere. Om ikke annet, i hvert fall en angriper. Selv om de har Premier Leagues kanskje beste spiss i Fernando Torres, ser det uansett tynt på papiret med kun Ryan Babel, Dirk Kuyt og David N'Gog som tilgjengelige angrepsspillere.

Les også: United-stjerner gjør comeback

Russisk nedtur
Styrtrike Chelsea var det merkelig lite høre fra. Med unntak av Gökhan Tore og Ricardo Quaresma blir det ingen nye fjes å se på Stamford Bridge resten av sesongen. Londonklubben har fått en luke opp til United på tabellen, og det kan se vanskelig ut for blåtrøyene å dra i land seriemesterskapet denne sesongen. Luiz Felipe Scolari har i likhet med kollega Sir Alex slitt med skader på sentrale spillere og har også måttet tåle noe intern uro i gigantklubben under sitt første halvår i sjefsstolen.

Mye av grunnen til kjøpestoppen ligger nok i at Chelsea-eier Roman Abramovich sliter i finanskrisen. Russeren skal ha vært i tanker om å selge klubben på slutten av fjoråret, og skal ha fått sin gigantiske formue knappet inn fra 16 milliarder euro til omkring 2,5 milliard etter finanskrisens inntog.

Dominerende «røde djevler»
Serieleder United var tidlig ute med å sikre seg sine eneste signeringer i overgangsvinduet da de hentet Zoran Tosic og Adem Ljajic for en samlet sum for 170 millioner kroner. Men ellers har tydeligvis Sir Alex Ferguson god nok tro på at mannskapet han hadde tilgjengelig i starten av sesongen er godt nok for å være med å kjempe om titler i alle de fire turneringene manchesterlaget er med i. Det til tross for skadeproblemer på sentrale spillere.

En ting er uansett sikkert; Det går mot en meget spennende avslutning på årets Premier League-sesong.

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)