Gå til sidens hovedinnhold

- Overgrepsofre må få egne støttesentre

Høyre vil ha egne kompetansesentre for overgrepsofre.

RADISSON SAS (Nettavisen): Det ble vedtatt på landsmøtet søndag.

Profesjonell hjelp
Initiativtakere bak forslaget, Høyres stortingsrepresentant Andre Oktay Dahl og leder av Høyres kvinneforum, Linda Hofstad, vil at alle politidistrikt skal være tilknyttet et kompetansesenter der voldteksofre kan gå for å få profesjonell hjelp.

- Vi vil samle fagpersoner på ett sted slik at de sammen kan gi veiledning om veien videre både rettslig og psykisk, sier Dahl til Nettavisen.

Kompetansesenterne vil være kostnadsbesparende, sier de to.

- Det er elendig støtte til voldtektsofre i dag, og mange blir uføretrygdet eller sliter med psykiske lidelser. Dette er en investering i folks liv, sier Hofstad.

Store mørketall
De to understreker imidlertid at hjelpen ikke skal avhenge av om voldtekten blir anmeldt eller ikke.

- Slik det er i dag må offeret jobbe for å få hjelp. Dette tilbudet er for at de som opplever overgrep skal få fortelle om det og bli trodd, sier Dahl, og legger til at det vil bidra til å gjøre terskelen for å anmelde voldtekt lavere.

- Det vil føre til flere anmeldelser og flere domfeller, sier han.

Selv forteller han om mange henvendelser etter at han for kort tid siden stod fram i Norges største avis og fortalte at han hadde blitt voldtatt.

- Jeg fikk høre om overgrep som hadde funnet sted i 1979, men som ble fortiet fordi man ikke visste hvor man skulle henvende seg, sier han. For Dahl tok det mange år før han selv fikk hjelp til å bearbeide overgrepet.

- Men det var en tilfeldighet som gjorde at jeg fikk hjelp, sier han og legger til:

- Dette forslaget skal gjøre at overgrepsofre skal få slippe å gå fra dør til dør for å få den hjelpen de har behov for.

Reklame

Nå er det superpriser på Pondus-album