Gå til sidens hovedinnhold

Overvåkingsinformasjon har satt Vesten i terrorberedskap

Amerikansk etterretning har snappet opp snakk om et stort terrorangrep blant al-Qaida-topper i Jemen, ifølge en amerikansk folkevalgt. Angrepet skal være rettet mot vestlige, og ikke bare amerikanske interesser.

Medlemmer av Kongressen har blitt informert om truslene, som har ført til at USA og flere andre land har stengt en rekke ambassader og skjerpet sine reiseråd spesielt for Midtøsten og Nord-Afrika.

Norsk terrorvarsel
Den norske E-tjenesten sier den sitter med «det samme informasjonsbildet». Fredag sendte tjenesten et terrorvarsel til relevante norske myndigheter, deriblant PST.

– Det er deres oppgave å iverksette aktuelle tiltak knyttet til varselet, sier sjef for E-tjenesten, Kjell Grandhagen, til NRK.

Han omtaler situasjonen som uvanlig og alvorlig.

Frode O. Andersen i Utenriksdepartementet sier at de følger saken tett.

– Vi har satt i gang sikkerhetstiltak ved norske ambassader i området, og vurderer hele tiden situasjonen. Jeg kan ikke utelukke at det kan bli aktuelt å stenge ambassader, sier han til NTB. Så langt er ingen norske utenriksstasjoner stengt.

Minner om 11. september
Amerikansk etterretning skal ha plukket opp en betydelig strøm av trusler som angivelig minner om den man så før 11. septemberangrepene.

Al-Qaida-folkene er på plass, sier demokraten Dutch Ruppersberger, som sitter i etterretningskomiteen i Representantenes hus.

– Vi vet dette fordi vi har fått informasjon om at folk på høyt nivå fra al-Qaida på Den arabiske halvøy snakker om et større angrep, sa han i et intervju med ABC.

En ikke navngitt amerikansk tjenestemann sier til den amerikanske TV-kanalen at de frykter selvmordsaksjoner.

Representanten Michael McFaul, som sitter i komiteen for innenriks sikkerhet, kaller det den mest spesifikke og troverdige trusselen som han har sett siden 11. septemberangrepene. Trusselen ser ut til å være umiddelbar og kan være knyttet til avslutningen av den muslimske fastemåneden ramadan, sier han. (©NTB)

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken