Gå til sidens hovedinnhold

Overvektige må betale dobbel pris

Overvektige må fra 1. april betale for to flyseter. I Norge kan man bli tvunget til å gjøre det samme.

Flypassasjerer som ikke får plass i ett flysete, må fra 1. april betale for to flyseter, har flyselskapene Air France og KLM besluttet, melder nyhetskanalen.se.

Passasjerene må betale 75 prosent av prisen for et nytt sete dersom de ikke får plass i et 43 eller 44 centimeter bredt flysete.

43 centimeter er vanlig på vanlige avganger, mens 44 er normalt på lange flyturer.

Les også: Hva skal en stakkar gjøre?

Sikkerhetsgrunner
Flyselskapene hevder ordningen er blitt innført av sikkerhetsmessige årsaker, slik at alle passasjerer får sikkerhetsbeltet over seg.

- Folk som kommer til innsjekkingen, og som anses for å være for stor til å få plass i ett sete, vil bli bedt om å betale og bruke et ekstra sete, sier talsperson for Air France, Monique Matze, skriver Daily Mail.

- De må betale 75 prosent av prisen for det andre flysetet, sier hun.

Dersom flyet er fullbooket, og det ikke finnes noen ledige plasser, kan overvektige flypassasjerer tvinges til å ta et annet fly.

Air France og KLM er ikke de første flyselskapene som innfører ordningen. I fjor valgte det amerikanske selskapet United Airlines å gjøre det samme etter å ha mottatt 700 klager. Passasjerene klagde over at sidemannen breiet seg ut over deres sete.

SAS har lignende ordning
I Norge har det i flere år eksistert en lignende ordning for overvektige passasjerer.

- Ja, vi har en ordning som heter Comfort Seats som er et tilbud til passasjerer som gjerne har behov eller ønske om å få et ekstra sete. Og prinsippet er slik at trenger du to seter av årsaker vi ikke går inn på, så har du mulighet til det, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til Nettavisen.

Ifølge Johansen vil et ekstra sete koste om lag 75 prosent av den vanlige prisen. Det skyldes at man slipper å betale dobbelt for en rekke avgifter.

- Men kan man risikere å bli tvunget til å kjøpe et ekstra sete dersom man er overvektig?

- I et tenkt tilfelle at noen må bruke to seter, så er det slik at man også må betale for det. Men vi har aldri vært borte i en slik situasjon, sier Johansen.

Svært fornøyd
Johansen legger til at dette er et tilbud som passasjerer er svært fornøyd med.

- Hvis du er av en romslig størrelse, så er det godt å vite at denne muligheten foreligger. Det er jo ikke bekvemt for personen som skal reise, sier han.

I motsetning til Air France og KLM vil ikke overvektige passasjerer bli konfrontert allerede ved innsjekking, men først når de er om bord på flyet.

- Det er viktig at man ikke ender opp med å stigmatisere og gjøre det vanskelige for dem som har behov for bedre plass, sier Johansen.

Nettavisen har tidligere omtalt problemet i flere artikler:
Les også: Anne ble skvist av medpassasjeren
Og: - Han ba meg bruke kroppen hans som pute
Kommentar: Flyselskapene må vise ansvar

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter

Kommentarer til denne saken