Gå til sidens hovedinnhold

Overveldende valgseier til Abbas

Mahmoud Abbas erklæørte seg som vinner av det palestinske presidentvalget søndag kveld. Ifølge valgdagsmålingene fikk han minst 66 prosent av stemmene.

Etter at valgdagsmålinger viste at Abbas har fått minst 66 prosent av stemmene, erklærte han seg som vinner av presidentvalget.

- Vanskelig oppgave
- Det er en vanskelig oppgave som ligger foran oss: Å bygge staten vår, å oppnå sikkerhet for vårt folk, å gi fangene våre frihet, våre flyktninger et verdig liv, å nå vårt mål om en uavhengig stat, sa han i til hundrevis av jublende støttespillere i byen Ramallah på Vestbredden, ifølge Associated Press.

Ifølge Reuters dediserte han seieren til avdøde Yassir Arafat og alle andre palestinere. Abbas' politiske mål er de sammen som den Aratats: En palestinsk stat på Vestbredden, Gasastripen og i Øst-Jerusalem, og en løsning for palestinske krigsflyktninger og deres etterfølgere.

Den første valgdagsmålingen som ble offentliggjort etter at valglokalene i de palestinske områdene stengte klokken 20.00 viste at Abbas fikk en oppslutning på 66 prosent. I en annen undersøkelse får han 69,5 prosent av stemmene, skriver Associated Press. Reuters melder at valgdeltakelsen var på minst 66 prosent.

Ny sjanse
Midtøsten-ekspert Jon Hanssen-Bauer, som er instituttsjef ved forskningsstiftelsen Fafo, sier til TV 2 Nyhetene at valgresultatet, hvis det blir slik målingene viser, gir fredsprosessen en ny sjanse.

- Da har han mandat fra det palestinske folk til å gjenoppta forhandlingene med Israel og fortsette palestinske reformer, sier Hanssen-Bauer.

Palestinernes nye president har gått til valg på å holde en fredelig linje i forhold til Israel.

- Han har kritisert de voldelige sidene ved motstandskampene som nå foregår, og han ønsker å gjennomføre opprettelsen av en palestinsk stat ved hjelp av forhandlinger, selv med Sharon, sier Midtøsten-eksperten.

En av Abbas' største utfordringer blir å hanskes voldelige Hamas. Opprørsgruppen oppfordret til boikott av presidentvalget, men ønsker likevel å gi den nye presidenten en sjanse, mener Hanssen-Bauer.

- De ønsker å se hva han står for når han skal gjennomføre politikken. Slik sett er de avventende i forhold til hva han gjør fremover. Abbas har sagt han ønsker våpenhvile med Hamas, det er vel det han vil forsøke å gjennomføre nå i den nærmeste fremtid, sier han til TV 2 Nyhetene.

Klart mandat
Eksperter har på forhånd sagt at Abbas trengte en oppslutning på minst 60 prosent for å få et slagkraftig mandat i nye fredsforhandlinger med Israel. Med 66 prosent av stemmene i ryggen har han et klart mandat til å gjenopplive fredsforhandlingene, holde tilbake de militante gruppene og reformere den palestinske selvstyremyndigheten.

Abbas' hovedutfordrer, Mustafa Barghouti, fikk 19,7 prosent av stemmene, ifølge valgdagsmålingen utført av det uavhengige Palestinian Center for Policy and Survey Research. Denne valgdagsmålingen baseres på svar fra omtrent 10.000 velgere, og har en feilmargin på 3 prosentpoeng.

Den andre undersøkelsen, av An Najah-universitetet i Nablus, er basert på svar fra over 5000 velgere. I denne undersøkelsen fikk Barghouti 24,5 prosents oppslutning.

Søndag la presidentkandidaten sin egen stemmeseddel i en urne i Muqata-hovedkvarteret på Vestbredden.

- Vi har fått høre at det er høy valgdeltakelse, spesielt blant kvinner, og det er svært bra, sa han til oppmøtte reportere.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer

Kommentarer til denne saken