Gå til sidens hovedinnhold

P4-Madde får støtte

Presseforbundet mener Madeleine Cederströms uttalelser ikke er nok til å gi henne sparken. Hør hva P4-stjernen sa på lufta.

Tirsdag ble det kjent at den populære programlederen på P4 har måttet slutte etter 14 år i jobben. Begeret rant nemlig over for P4-ledelsen da Madeleine Cederström den 28. oktober uttalte seg om norsk asylpolitikk på direkten. Hun sa at hun syntes at politikken var alt for streng.

Hør selv hva hun sa her.

- Ble bedt om å slutte

P4-ledelsen benekter at disse uttalelsene har vært avgjørende for at Cederström nå har sluttet i kanalen. Men programlederen selv er helt uenig i dette. Cederström sier hun til og med sitter på bevis.

- Den direkte årsaken til at de ville at jeg skulle slutte var dette. Rett etter uttalelsen ble jeg kalt inn på teppet til programsjefen, og han ga klart utrykk for at dette var langt over grensen. Jeg sa at jeg forsto og at jeg skulle love å skjerpe meg. Men et par uker senere ble jeg kalt inn til et møte der min oppsigelse skulle drøftes, og i innkallelsen står det helt klart dette var på bakgrunn av hendelsen den 28. oktober, og for å drøfte min videre rolle i P4, forteller Cederström til Nettavisen.

- På møtet ble jeg bedt om å slutte. Programsjefen sa at han ville si meg opp, og da sa jeg at de kan du ikke. Da sa jeg «gi meg en sluttpakke», og da fikk jeg det, sier hun.

- Ikke nok for oppsigelse
Cederström får støtte av generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund. Han mener uttalelsen ikke er grunn nok til å sparke noen.

- Det er ikke nok for oppsigelse, sier Kokkvold umiddelbart etter at Nettavisen har lest opp hva den programlederen sa på P4.

Han påpeker samtidig at forskjellige mediebedrifter har egne regler i forhold til hva man kan si på lufta, og at det dessuten er et helt sentralt prinsipp i journalistikken at man ikke skal blande reportasje og kommentar.

- Men det du leser nå, er ikke tilstrekkelig for en oppsigelse, gjentar Kokkvold.

Generalsekretæren tviler på at uttalelsen alene er grunnen til at Cederström har måttet slutte.

- Jeg nekter å tro at dette er årsaken til at hun fikk sparken. Jeg tror det er andre ting som ligger bak, for dette må en journalist ha lov til å si. Men jeg ønsker ikke å spekulere i hva det kan være, sier han.

Kokkvold: - Hun er dyktig
Kokkvold presiserer at programledere på radio jobber med en vanskelig sjanger.

- Dette er en sjanger som er litt vanskelig. Det er en grunnregel i journalistikken at reportasjen er hellig, mens kommentarer er fri. Man skal helst ikke prøve å blande disse rollene, men i noen programsituasjoner er det vanskelig, også i hennes. Men dette er helt klart innenfor det som må være tillatt, sier Kokkvold.

Han mener det er riktig at en programleder på radio skal være litt kontroversiell.

- En programleder skal være kontroversiell, og det tror jeg ikke P4 har noe imot heller, sier Kokkvold, som bare har skryt å komme med når det gjelder Cederström.

- Jeg har hørt henne med ujevne mellomrom gjennom flere år, og jeg synes hun har vært en behagelig og dyktig programleder, sier Kokkvold.

- Langvarig konflikt
Programsjefen i P4, André Winje Arntzen, påpeker at dette er en personalsak og at de derfor ikke ønsker å si noe særlig om hvorfor den populære programlederen så brått måtte slutte.

Men Arntzen legger likevel til:

- Saken har en langt, langt større side enn denne saken hun viser til. For den er ingen oppsigelsesgrunn. At hun velger å trekke frem dette er helt uforståelig for oss når vi på veldig ukomplisert vis ble enige om at vi skulle gå hver til vårt, sier programsjefen.

- Din tidligere programsjef sier han synes det er uforståelig at du trekker fram denne saken. Hva er din kommentar til det?

- Tull! De vet jo selv hva de skrev i innkallingen til det møtet. Men det er tydelig at de ikke synes at dette er veldig kult. Det var den saken som fikk lasset til å velte, sier Cederström, før hun fortsetter:

- Vi har hatt en langvarig konflikt, en uenighet som handlet om at jeg syntes at kanalen ble mer og mer kommersiell, og det følte jeg meg ukomfortabel med. Det handler om at man ikke får gjøre saker man brenner for og at man ikke får intervju folk man vil intervjue. De vil helst ikke ha eldre menn som Johan Galtung og Kåre Willoch. Så når fokuset hele tiden legges på kjendisstoff, så synes jeg at det blir feil, sier Cederström.

- Må kunne reagere

Cederström forteller at hun har hatt konflikter med ledelsen flere ganger opp gjennom årene.

- Det har gått på mitt engasjement for ulike saker. Blant annet ble jeg advart for noen år siden fordi jeg hadde stilt opp som konferansier for Dissimilis uten å ha bedt om lov til det. Jeg fikk heller ikke lov til å engasjere meg for SOS Barnebyer, sier Cederström.

Hun mener asylsaken hun uttalte seg om er så viktig at hun bør kunne ha lov til å uttale seg om den.

- Man kan ikke høre og lese slikt uten å reagere. Det har man ikke lov til. Da får man heller legge den journalistiske nøytraliteten litt til side, sier Cederström, som samtidig sier hun vet at det hun sa var på kanten av det hun kan si på direkten. Men hun mener likevel at det ikke er noen oppsigelsesgrunn.

- Det var frivillig
Programsjefen i P4 avviser at Cederström ble sparket.

- Det er viktig fra vår side at den aktuelle saken hun viser til på ingen måte har vært avgjørende for at vi gikk inn i samtaler om at ansettelsesforholdet skulle opphøre. Det var helt frivillig fra hennes side, og samtalene ble gjennomført med bistand fra Norsk Journalistlag. Så å trekke fram denne historien som utslagsgivende blir feil, sier Arntzen til Nettavisen.

Han vektlegger at Cederström har fått en sluttpakke som alle parter var enige om og fornøyde med.

- Det er lov å være samfunnsengasjert innenfor journalistrollen i P4. Det skulle bare mangle. Å trekke fram at hun ikke fikk være samfunnsengasjert på lufta hos oss, det er bare tull, sier Arntzen.

- Men jeg fikk ikke det, ikke på den måten jeg ville, sier Cederström på sin side. Hun synes det er trist at hun nå har måttet slutte i jobben etter 14 år.

- Hva er planene dine fremover?

- Jeg er jobbsøkende akkurat nå. Jeg skal forsøke å studere ferdig på historie, og så skal jeg lære meg å skrive norsk, sier hun.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?