Gå til sidens hovedinnhold

På flukt i Zimbabwe

Over 200 ofre for volden etter valget har søkt tilflukt ved USAs ambassade.

Om lag 230 opposisjonstilhengere har stimlet sammen utenfor USAs ambassade I Zimbabwes hovedstad Harare på leting etter mat og et sted å bo.

Flere skadde
- Vi jobber med internasjonale organisasjoner og lokale samarbeidspartnere for å finne trygge tilholdssteder for dem, sier talsperson Mark Weinberg ved den USA-amerikanske ambassaden i Harare til Reuters.

Flere av de frammøtte er mødre med barn, og mange trenger medisinsk tilsyn.

Les også: Avviser samtaler med Mugabe

Ifølge uoffisielle tall har 86 MDC-tilhengere blitt drept og 200.000 blitt drevet på flukt fra hjemmene sine.

Tar stilling til FN-sanksjoner neste uke
Sikkerhetsrådet ikke skal anerkjenne valget samt fryse alle aktiva til og nedlegge reiseforbud mot alle som hjalp regjeringen «å undergrave den demokratiske prosessen», eller støttet politisk motivert vold. Dessuten bes det om et våpenhandelsforbud mot Zimbabwe samt at all aktiva til spesifikke individer og selskaper fryses.

Diplomater sier at Kina, Russland og Sør-Afrika motsetter seg utkastet som Washington planlegger å legge fram for alle de 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet i løpet av de nærmeste dagene. USAs ambassadør i Harare sier han forventer at Sikkerhetsrådet vil stemme over saken i løpet av den kommende uken.

Les også: Kina motsetter seg FN-sanksjoner mot Zimbabwe

Robert Mugabe (Zanu-PF) ble tatt i ed som Zimbabwes president for sjette gang under en seremoni søndag etter at han vant valget 27. juni med 85 prosent av stemmene. Han var eneste kandidat til rollen som president etter at opposisjonsleder Morgan Tsvangirai (MDC) trakk seg i forkant av valget for å stoppe volden mot partiets medlemmer og støttespillere.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken