Selv om det er varmegrader og langt fra vinter ute, kan du til helgen stå på ski.

Geilo Alpinsenter åpner nemlig en av sine bakker rekordtidlig.

- Dette blir en verdensnyhet. Ut fra det vi har sjekket, er det ingen vinterdrevne alpinanlegg som har startet så tidlig som vi gjør nå, sier salgssjef Helen Møgster i Geilo Holiday til Nettavisen.

Tok vare på snø
Årsaken til at alpinsenteret kan starte sesongen så tidlig, er at de tok vare på 30.000 kubikkmeter med snø da sesongen ble avsluttet i vår.

- Snøen er lagret under en spesialduk som har isolert snøen og tatt vare på den. I tillegg har vi kjøpt inn en snøfabrikk som produserer snø i varmegrader, forteller Møgster.

Dermed har de nok snø til å kunne anlegge en skitrasé i Havsdalen, med såkalt koppheis.

- Grunnen til at vi gjør dette er for å ha et tidlig treningstilbud til alpingrupper. De reiser gjerne rundt i Europa på ulike samlinger, så vi gjør det for at komme igang tidlig og for at de skal legge treningen til Norge i stedet, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


- Mange er nysgjerrige

Bakken vil være åpen for alle mellom klokken 11 og 15 lørdag, samt mandag og tirsdag til uken. Hvor mye den bli åpen etter det, er foreløpig usikkert.

- Vi tror det blir mange folk til helgen. Det er i alle fall mange som er nysgjerrige på dette, sier Møgster.

Men før sesongen kommer skikkelig i gang, må det kuldegrader til.

- Når kan hele anlegget åpnes?

- Det varierer veldig, for det avhenger veldig av kulden. Men alt fra slutten av oktober til midten av november, sier salgssjefen.

Varsler snø i fjellet
Men den ekte nysnøen kan komme fortere enn man aner, for til helgen er vinterens første snøfall varslet i fjellet i Sør-Norge.

- Det er kun noen få plussgrader i flere av fjellområdene i dag. Utover morgendagen og natt til fredag kryper trolig temperaturene under null. Når det da samtidig er varslet nedbør, så er det naturlig å tro at den vil falle som snø, sier Jan-Inge Hansen ved Meteorologisk Institutt til Varden.

Snøgrensa vil ligge mellom 1000 og 1300 meter, og mest sannsynlig vil det falle snø på Finse og Haukelifjell, ifølge avisen.