Gå til sidens hovedinnhold

På glattcelle etter trussel-spøk

17-åringen som varslet blodbad på en skole i Fredrikstad sitter på glattcelle til politiet får vurdert eventuell varetektsfengsling.

Trusselen som skapte frykt og panikk blant ansatte og 200 elever ved skolen midt i Fredrikstad, ble torsdag sendt til VGs redaksjon, som varslet politiet og skolen.

Ifølge VG Nett lød trusselen slik: «Jeg kommer til å drepe så mange som mulig innen de neste 48 timene. Det kommer til å være en massakre og et blodbad på Glemmen videregående skole i Fredrikstad».

Samtidig med at politiet ble varslet, fikk rektor John R. Kristiansen en telefon som inneholdt den samme trusselen.

- Blant de ansatte har vi vært mentalt forberedt på noe slikt, men det var likevel veldig dramatisk da det skjedde, forteller rektor til NTB.

Ble panik
- Vi ble evakuert ut av klasserommet på en rask, men ganske ryddig måte. Folk var ikke veldig redde da egentlig. Men da vi sto på det vanlige stedet utenfor skolebygningen som etter brannøvelser, og politiet og lærere ropte at vi måtte komme oss vekk, brøt panikken ut, forteller Magnus Mauland til NTB.

18-åringen satt i klasserommet da læreren ga beskjed om at det hadde kommet en bombetrussel mot skolen og at alle bygningene med mer enn 30.000 kvadratmeter skulle evakueres.

Bevæpnede politifolk og bombeeksperter fra politiet i Oslo kom til. Skolen dekker et helt kvartal i byen og sammen med ansatte fra skolen ble hele området sperret av etter at alle elever og lærere var evakuert. En bombehund gjennomsøkte bygningen uten finne eksplosiver eller våpen.

Elev ved annen skole
Samtidig ringte den siktede 17-åringen til politiet.

- Han sa at han var den vi lette etter, at det var en spøk. Han sa hva han het og hvor han befant seg. Mellom fem og ti minutter senere ble han pågrepet uten dramatikk, forteller etterforskningsleder Geir Kristiansen til NTB.

17-åringen er helt ukjent for politiet og skal ikke ha begått noen form for kriminelle handlinger tidligere.

Ifølge VG Nett skal gutten, som er elev ved den private videregående skolen Noroff instituttet, ha hatt time om skolemassakre torsdag. Rektor Cathrine Sjøholt bekrefter opplysningene.

Medelever VG Nett har snakket med beskriver 17-åringen som svært datakyndig. E-posten han sendte avisen var registrert på en ip-adresse i utlandet og kunne dermed ikke spores selv om den skal ha blitt sendt fra hans egen datamaskin.

- Alvorlig
Gutten satt fra klokken 18 til 21 i avhør hos politiet. Jourhavende politijurist Ole Richard Holm-Olsen i Østfold politidistrikt sier til VG Nett at avhørene forsetter fredag etter at 17-åringen har tilbrakt natten i arresten.

Politiet ønsker også å avhøre flere vitner. I tillegg har de vært hjemme hos 17-åringen og beslaglagt datamaskinen hans.

I løpet av fredag formiddag vil etterforskerne ta stilling til om gutten skal framstilles for varetektsfengsling. Ifølge stabssjef Heidi Arneberg i Østfold politidistrikt risikerer gutten inntil seks års fengsel.

- Det er strafferammen dersom det blir ansett som et forhold begått under særskilt skjerpende omstendigheter. Vi vet ikke om det blir resultatet, men vi ser veldig alvorlig på det som er skjedd, sier Arneberg.

(NTB)

Reklame

- Den mest behagelige skjorta jeg har hatt på meg

Kommentarer til denne saken