Gå til sidens hovedinnhold

På iskald telttur uten Sonja

Mens dronning Sonja skal sove inne, ser miljøvernminister Knut Arild Hareide fram til å sove i telt i isødet på Antarktis. Sammen skal de åpne Norges nye forskningsstasjonen. Se bilder her.

- Vi skal overnatte i telt, eller jeg da. Dronning Sonja skal selvsagt sove på en plass som er innendørs, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide til TV 2 Nettavisen.

Teltovernattingen kan bli en svært så kald overnatting for vår miljøvernminister. For selv om det «bare» er rundt minus fem grader på Antarktis om dagen, så kan temperaturene fort krype ned mot minus 30 grader på natta.

- Jeg har gjort et grundig forarbeide når det gjelder klær. Det kan bli relativt kaldt, sier Hareide spent.

Historisk delegasjon
Miljøvernministeren var på vei til Oslo lufthavn Gardermoen da TV 2 Nettavisen snakket med ham onsdag ettermiddag - til flyet som skal ta ham til kaldere strøk. Han ser fram til åpningen av den norske forskningsstasjonen «Troll».

- Jeg må innrømme at jeg ser veldig fram til turen. Det er ikke hver dag man kommer seg til Antarktis, og aldri tidligere har en større norsk delegasjon reist til dette området, sier Hareide.

På veien ned skal Hareide innom Cape Town for å treffe Sør-Afrikas miljøvernminister, før han fredag kommer til den nybygde forskningsstasjonen. En stasjon som ministeren er svært stolt av.

- Den er veldig viktig ut fra at Antarktis jo er et av de mest uberørte, store naturområdene vi har i verden i dag, og dermed er veldig godt egnet for forskning. Fordi det der er lett å se hvordan forurensing, klima og miljøgifter er med på å påvirke kloden vår, sier Hareide.

- Viktig for Norge
Fredag skal dronning Sonja offisielt åpne «Troll» i Dronning Mauds land, med Hareide og en rekke andre representanter tilstede. Ministeren påpeker viktigheten av at Norge engasjerer seg i området.

- Jeg synes det er viktig at Norge som nasjon, som har en historisk tilknytning til Antarktis, og som er et av tolv land som har tatt ansvar for Dronning Mauds land, bruker området til miljøvern og forskning, i stedet for å utnytte området kommersielt, sier Hareide.

Han mener Norge har et spesielt ansvar for å forvalte området på en riktig måte, og opplyser at den nye stasjonen skal samarbeide tett med de andre forskningsstasjonene som allerede er på Antarktis.

- Men det er snakk om en investering på 40-50 millioner kroner. Er det forsvarlig å bruke så mye penger til dette?

- Det er en betydelig investering, men samtidig er dette noe av den mest verdifulle forskningsarbeidet vi kan holde på med. Oppdager vi ting, så har vi spart inn investeringen med en gang, påpeker ministeren.

Badstue og trimrom
Polarinstituttet, som er et direktorat under Miljøverndepartementet, vil drifte stasjonen, drive egen forskning og koordinere den nasjonale forskningsinnsatsen.

Sju ansatte skal drive med overvåking av isbreer, studier av drivhusgasser og UV-stråling, meteorologiske observasjoner og overvåking av fuglekolonier. I tillegg planlegges en nedlesestasjon for satelittdata i samarbeid med Norsk Romsenter.

Det er Statsbygg som har vært ansvarlig for byggingen av helårsstasjonen. Fem beltevogner og seks sleder brukte vel fire uker på å frakte alt utstyret de 30 milene fra iskanten til bestemmelsesstedet. Mens arbeidet har pågått har samtlige måttet bo i en provisorisk teltleir.

Stasjonene er bygget for å tåle det tøffe klimaet i Antarktis, der temperaturene fort kan krype ned i 40-50 minusgrader om vinteren. Inne i stasjonen kan de sju ansatte boltre seg i åtte soverom, et trimrom, en badstue, et stort kjøkken, en kommunikasjonssentral samt kontorplasse

Reklame

United-legenden håper Solskjær henter Haaland til Old Trafford

Kommentarer til denne saken