Gå til sidens hovedinnhold

På jobb med virusjegerne

Veterinærinstituttet analyserer døde fugler på jakt etter fugleinfluensa. TV 2 Nettavisen slapp inn for å se hvordan det foregår.

Det er usedvanlig hektisk aktivitet ved Veterinærinstituttet i Oslo om dagen. På bordet på obduksjonssalen ligger en død svane, og patologen er iført fullt verneutstyr idet han møysommelig kutter den opp. Magen snittes opp, fjærpryden dyttes til side og avslører de indre organene, som ett for ett skjæres løs og legges ved siden av den døde fuglekroppen.

Skjerpede rutiner
Det er hit de kommer, alle de døde fuglene som nå samles opp av Mattilsynet rundt om i landet. Normalt ville de blitt undersøkt ved de lokale avdelingene til Veterinærinstituttet. På grunn av fugleinfluensaen finner nå alle slike undersøkelser av villfugl sted i Oslo. Det er erklært en slags unntakstilstand i bransjen, og det er blant de ville fuglene, som beveger seg over store avstander, man regner med at man til slutt vil finne viruset. Bare i dag har det dukket opp 11 fugler fra forskjellige steder i landet; stokkender, måker, duer og svaner.

Svanen på bordet er fra Jevnaker. Om akkurat den viser seg å være det første offeret for fugleinfluensa i Norge, vet vi ikke ennå. Men den behandles med den største varsomhet, og selv ikke journalisten og fotografen fra TV 2 Nettavisen kommer gjennom det tette sikkerhetsopplegget, men må ta til takke med å studere obduksjonen av svanen gjennom et vindu.

- Undersøkelsene foregår under skjerpede rutiner, forteller Bjørn Bratberg, seksjonsleder ved Patologisk avdeling.

- Normalt tar vi ikke forholdsregler som bruk av maske, men nå regnes smitterisikoen for spesielt høy.

- Ser flere døde fugler
Det er de lokale avdelingene av Mattilsynet rundt om i landet som vurderer hvilke fugler som skal sendes hit for analyse. Og helt fra man finner døde fugler, er det satt i gang strenge tiltak.

- Vedkommende som plukker opp fuglen, skal ikke håndtere den uten hansker, og den må ikke komme i kontakt med klærne. Det er distribuert en pakkeveiledning til alle veterinærer og fylkesmenn, sier Bratberg og forklarer om den spesielle pakketeknikken:

- Den døde fuglen plukkes opp med hansker på og legges i en plastsekk. Hanskene tas så av, før enda en plastsekk tres utenpå den første. Til slutt legges fuglen i en støtsikker eske og sendes til oss, ofte i posten.

Bratberg poengterer at det ikke er noen vits i å undersøke fugler som er begynt å råtne, da kroppen må være relativt fersk for at et eventuelt virus skal kunne påvises. Sånn sett er vinteren til hjelp, da virus lever lenger i kulden.

Det er to patologer som jobber med å obdusere fuglene. Foreløbig har fuglene som har vært undersøkt her, blitt erklært døde av naturlige årsaker, eller de har spist blyhagl og blitt forgiftet. Jegere har så langt vært en større trussel for norske svaner enn fugleinfluensaen. Men antall mennesker som mener å se mistenkelige fugledødsfall, har økt betraktelig de siste dagene.

- Det er flere enn normalt som ser døde fugler, poengterer Espen Skjølsvik fra informasjonsstaben, og får støtte fra Bratberg. - Vi har rett og slett begynt å legge merke til de døde fuglene som vi ikke la merke til før.

Har oppjustert utstyret
Etter at de døde fuglene er plukket fra hverandre, bokstavelig talt, studeres prøver fra de ulike organene under mikroskop. Det tas dessuten vevsprøver av fuglene. Vi blir fulgt ut fra obduksjonsavdelingen og ut på gårsplassen, og kjemper oss vei gjennom snøsavlene til Seksjon for virologi. Det er den samme ruten som prøvene av svanen fra Jevnaker vil tilbakelegge straks patologen har gjort sitt. Og som dem blir vi møtt av virolog Christine Monceyron Jonassen, ekspert på virussykdommer.

- Det er jo litt kjedelig at vi egentlig ikke ser noe som helst av det vi jobber med før det dukker opp på en skjerm, forteller hun, uten å virke synlig lei seg for at fuglelikene er byttet ut med reagensrør og grafer på dataskjermer i hennes avdeling.

- Vi mottar prøven på en bomullspinne, som så blir brakt til laben, forklarer Jonassen.

Og så bærer det videre til maskinene for analyse, før man til slutt vet om det dreier seg om det farlige H5N1-viruset eller ikke. Hele prosessen tar rundt seks timer.

- For bare 10-20 år siden måtte alt podes inn i et hønseegg og dyrkes frem der, forteller Jonassen.

- Nå gjør vi bare det om vi først har påvist smitte og vil være helt sikre. Og så sender vi det videre til England for endelig bekreftelse.

- Vil bli påvist fugleinfluensa i Norge
Det har Veterinærinstituttet ennå ikke trengt å gjøre, men som leder for Veterinærinstituttet i Nord-Norge, Kjell Nyberg, påpeker overfor TV 2 Nettavisen:

- Det vil nok bli påvist smitte i Norge, mest sannsynligvis vil det først skje i Rogaland, på Østlandet eller rundt Trøndelag.

I mellomtiden pakker patologen i Oslo sammen utstyret sitt og går nok en gang gjennom slusen, hvor verneutstyret plukkes av og destrueres. På bordet ligger bare restene av det som en gang har vært en svane. De nærmeste dagene og ukene blir travle for de ansatte på Veterinærinstituttet.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken