Gå til sidens hovedinnhold

På tokt mot polio

Jens Stoltenberg er på krigsstien i India. Fienden er «babykillers», barnesykdommer som kunne vært unngått, hadde barna blitt vaksinert.

NEW DEHLI, INDIA (TV 2 Nettavisen): - Skal jeg gi hele dosen eller?

Å gi poliovaksiner er ikke det statsministeren gjør mest av. Han måtte derfor få noen råd før han klarte å gi den livsviktige poliovaksinen til spedbarnet på Kastura Hospital i India.

- Det dør ti millioner barn i året. En fjerdedel av dem på grunn av sykdommer vi har vaksiner mot, sier Stoltenberg til TV 2 Nettavisen.

Koster 1 krone
Med sin økonomiutdannelse vet han kanskje ikke så mye om vaksiner, men kroner og øre skjønner statsministeren seg derimot godt på.

- Vaksiner av barn lønner seg, sier han.

Årsaken til statsministerens besøk ved det fattigslige sykehuset i den indiske storbyen er hans brennende engasjement for det globale vaksineinitiativet GAVI.

Her har Stoltenberg vært styreformann, og han har fått politisk flertall for at Norge skal bidra med betydelige summer: 300 millioner i året frem til 2010.

- Det koster bare én dollar å vaksinere et barn. Det er rett og slett meningsløst at unger dør av enkle sykdommer som meslinger, sier Stoltenberg.

- Medisinsk mirakel
Hvert år er det 27 millioner barn som ikke får vaksinene de trenger. En tredel av disse bor i India.

- Målet nå er å utrydde hver eneste «babykiller», sier statsministeren.

- I disse dager står det avgjørende slaget mot sykdommer som polio her i India. I denne sammenhengen er vaksiner som et medisinsk mirakel, sier han.

I kveld taler Stoltenberg på den store GAVI-konferansen i New Dehli.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken