Gå til sidens hovedinnhold

På vei ut av solsystemet

Den amerikanske romsonden "Voyager 1" skulle egentlig bare utforske jordas nærområder og ha en levetid på fem år. Nå er den på vei mot solsystemets yttergrense, 26 år etter oppskytingen.

Med seg har romsonden, som ble skutt opp i 1977, en gullplate med lydopptak av hilsener til eventuelle utenomjordiske vesener sonden måtte møte på sin vei.

Hilsen fra Waldheim
Opptakene er spilt inn på 55 forskjellige språk. Den engelske hilsningen er ganske enkelt «Hello from the children of planet Earth». Også en hilsen fra daværende FN-generalsekretær Kurt Waldheim er spilt inn på platen. Om bord er også et bilde av president Jimmy Carter og en skriftlig beskjed fra den daværende amerikanske lederen.

Også 90 minutter med musikk er spilt inn på platen, blant annet Chuck Berrys «Johnny B. Goode» og Mozarts «Tryllefløyten».

Da Voyager 1 og Voyager 2 ble skutt opp med to ukers mellomrom, var planen at de skulle ta en «liten tur» til Saturn og Jupiter. Deretter skulle den pensjoneres. De var bygget for å holde ut og sende signaler til Jorden i fem år.

40.000 år
Nå er det gått 26 år, og Nasa tror at de kan komme til å sende signaler hjem fram til 2020. Begge er nå imidlertid på vei ut av vårt solsystem, og det kan ta 40.000 år før de kommer i nærheten av noen andre solsystemer.

Sonden har tilbakelagt over åtte milliarder kilometer, det vil si 90 ganger avstanden mellom jorda og sola og mer enn noen annen menneskeskapt gjenstand. Fortsatt sender den en strøm av data tilbake til jorda.

Ifølge Stamatios Krimigis fra eliteuniversitetet Johns Hopkins kan " Voyager 1" ha krysset grensen til det interstellare rom (som bokstavelig oversatt betyr "rommet mellom stjernene") allerede 1. august i fjor. Edward Stone foretrekker å være på den sikre siden.

Solvind
- Den har ennå ikke krysset den endelige grenselinjen, sa han på en pressekonferanse ved Nasa-hovedkvarteret i Washington onsdag. Men Stone bekreftet at sonden er ute av sonen der den bombarderes av ladde partikler fra sola, såkalt solvind, skriver NTB-Reuters-DPA.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte