Gå til sidens hovedinnhold

Pågrepet med anriket uran

Slovakisk politi frykter at det radioaktive materialet skulle brukes til et terrorangrep.

To ungarere og en ukrainer ble pågrepet onsdag ettermiddag med en halv kilo radioaktivt materiale. Politiet hadde først problemer med å slå fast hva slags materiale det var, men torsdag ble det kjent at stoffet var anriket uran, melder nyhetsbyrået AP.

De tre mistenkte hadde til hensikt å selge det radioaktive stoffet, og politiet jobber nå intens med å finne ut hvem som var den potensielle kjøperen av materialet som har en verdi på 5,5 millioner norske kroner.

Skitne bomber
Slovakisk og ungarsk politi har samarbeidet i flere måneder og overvåket de tre mistenkte. Politiet hadde etterretningsopplysninger om at salget skulle finne sted i begynnelsen av denne uken, men slo til da handelen ikke fant sted som forventet.

Talsmann for det slovakiske politiet, Michal Kopcik, opplyser at mengden med uran var nok til å lage såkalte skitne bomber.

- Det var fult mulig å bruke dette på forskjellige måter i forbindelse med terrorangrep, sa han under en pressekonferanse torsdag.

Det er usikkert hvor uranet stammer fra, men etterforskerne mistenker at det radioaktive stoffet har sitt opphav fra en tidligere sovjetisk republikk.

Les også: Ville selge 1 kg radioaktivt stoff

De tre personene ble pågrepet i to separate aksjoner i Øst-Slovakia og Ukraina.

252 henvendelser
I løpet av det siste året har Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) fått inn 252 henvendelser om radioaktivt materiale som enten er blitt stjålet, savnet, smuglet eller i besettelse hos uautoriserte individer, opplyser Richard Hoskins ved IAEA.

Dette er en økning på 385 prosent siden 2002. Slovakia har de siste årene strammet opp grensekontrollen til Ukraina med hensikt å avverge smugling av radioaktivt materiale inn til EU.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn